Det glömda köket

Jens Linder

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.

I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.

Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.


I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.

När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.


Motivering:
Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.


Bokens kapitel:
torka
grava
rimma
röka
stoppa korv
marinera
syra
luta
smaksätta brännvin, olja och vinäger
baka knäckebröd och skorpor

Boken ges ut av Bonnier Fakta
http://www.bonnierfakta.se/
Författare: Jens Linder Formgivare: Annika Lyth Fotograf: Nisse Peterson Mediakontakt: Bonnierförlagen Press Bandtyp: Inbunden ISBN: 9789100104009 Rec.datum: 2005-09-06

English flag 

Aktuella böcker

Sök

Stäng popupfönstret

Bildmaterial ur

av

Klicka på bilden för nedladdning av högupplöst bild!


« »

Får endast publiceras i anslutning
till redaktionellt material om .

Fotograf/copyrightinnehavare måste anges
i anslutning till bilden vid publicering.

Vid all annan användning av bilden kontakta
först

The picture cannot be used without a copyright request.
Please contact

Stäng popupfönstret

Pressbilder på

Klicka på bilden för nedladdning av högupplöst bild!


« »

Får endast publiceras i anslutning
till redaktionellt material om .

Copyrightinnehavare/fotograf måste anges
i anslutning till bilden vid publicering.

Vid all annan användning av bilden kontakta
först

The picture cannot be used without a copyright request.
Please contact

Stäng popupfönstret

Stäng popupfönstret

Stäng popupfönstret

Close this notice
Warning!
Du använder en gammal webbläsare
För att se denna webbplats korrekt måste du uppgradera till en nyare webbläsare.
Get Firefox 3.5
Get Internet Explorer 8
Get Safari 4
Get Google Chrome