Vi firar skolmjölkens dag med 5 laktosfria recept!

Vi firar skolmjölkens dag med 5 laktosfria recept!

28 september, 2016

Idag är det skolmjölkens dag! Vi firar med att skåla i mjölk, men snacksen gör vi laktosfria. Omväxling förnöjer. Skål!

Hoppas det smakar!

1. Kladdkaka med cashewgrädde från Raw fika” av Marina Asplund & Maria Carlsson

Copyright/fotograf: Ulrika Ekblom

Copyright/fotograf: Ulrika Ekblom

Maria brukade baka med sin mamma och den klassiska kladdkakan var favoriten, så det är ett sant nöje att presentera den råa versionen som smakar massvis av choklad.

BOTTEN

3 dl hasselnötter
3 msk kakao
15 medjooldadlar
2 tsk kvalitetssalt
1 tsk vaniljpulver

FYLLNING
2 dl kakaomassa
(alt 2 dl kakao + 1 dl kakaosmör)
3 dl cashewnötter
1 ½ dl agavesirap
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kvalitetssalt
1 dl kallpressad kokosolja

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
3 msk agavesirap
2 msk kallpressad kokosolja

Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en springform.Smält kakaomassan i ett vattenbad på svag värme och låt den svalna. Mixa nötterna, agave och vatten i en höghastighetsmixer tills det blir en jämn smet. Mixa i vanilj, salt, kakaomassa och kokosolja. Bred ut fyllningen i formen med en slickepott.Kör alla ingredienser till cashewgrädden till en jämn smet i höghastighetsmixern och spritsa över kakan. Ställ in i frysen.

2. Koreanska plättar med kimchi och blomkål från ”Asiatiska smaker” av Jennie Walldén

Skärmavbild 2016-09-28 kl. 09.26.13

Dessa plättar är inte söta utan små matiga smakbomber och passar perfekt som förrätt. Alla i familjen gillar dessa!

PLÄTTAR
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 ägg
1 Vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk miso
1 tsk sesamolja
2 dl kimchi, finhackad
2 dl bolkål, finhackad
1 dl rapsolja till stekning

SERVERING
Syrlig sojadipp
Ev. någon koreansk smårätt, förslagsvis marinerad spenat och sesamböngroddar.

1 Vispa ihop mjöl och vatten.
2 Tillsätt ägg, vitlök, miso och sesamolja och vispa väl.
3 Rör ner kimchi och blomkål och blanda till en smet.
4 Häll generöst med olja i en medelvarm panna. Forma runda plättar av smeten, ca 5×5 centimeter, med stor sked.
5 Lägg plättarna i oljan och stek gyllene på båda sidor. Låt droppa av på hushållspapper i 1 minut och servera med syrlig sojadipp och några smårätter.

För att få mer havssmak kan du tillsätta skaldjur till plättarna, t.ex. 1 dl grovhackade räkor. Du kan även grädda vanliga pannkakor av smetetn och klippa i mindre bitar vid servering.

3. Bananmilkshake med bärswirl från ”Food Pharmacy” av Lina Nertby Aurell & Mia Clase

248097

Det här receptet har allt två sötsugna barn (och föräldrar) vil ha – fyra sorters bär, kryddig vanilj och härlig banan.

2 dl blandade sommarbär
4 msk chiafrön
1 dl vatten
2 krm vaniljpulver
5 dl valfri mjölk
2 små gröna bananer
2 krm vaniljpulver

Tina bären om de är frysta och mixa dem med chiafrön, vatten och vaniljpulver. Mixa sedan mjölk, bananer och vaniljpulver i en annan behållare. Fördela chiasylten i två glas och häll över bananmjölken. Rör runt lite. Tänk swirl. Ropa på någon som som gjort sig förtjänt av en bananmilkshake. Vad sa du, är ingen hemma? Grattis, då får du båda.

4. Paleovåfflor från ”Jonas paleokök” av Jonas Lundgren

243829

3 ägg
1 ½  dl kokosmjölk
2 msk kokosolja
1 ½ dl mandelolja
1 msk fiberhusk
1 ½ krm havsalt

1 Vispa ägg och kokosmjölk luftigt i en bunke.
2 Smält kokosolja och häll ner i äggsmeten.
3 Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vispa ner i äggsmeten.
4 Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smält kokosolja. Grädda våfflorna gyllenbruna.

Tips: servera gärna med vispad kokosgrädde och färska bär.

5. Vegan tryfflar från ”Choklad” av Elisabeth Johansson

kakaoböna

Nyttiga och uppiggande vid behov eller rogivande till en kopp te.

200g Chashewnötter
150g kokosflingor
50g oskalade sesamfrön
2msk kakao
2msk agavesirap
100g råchoklad (70%)
1 ½ dl råkakao

Blötlägg nötterna i en bunke med kallt vatten och lägg en tallrik över. Låt stå i rumstemperatur över natten. Häl av vattnet och kör nötterna i en mixer. Tillsätt koskos, sesamfrön, kakao och agavesirap och mixa ihop till en smet. Rulla smeten till bollar och vänd dem i först smält råchoklad, därefter i kakao. Då får bollarna ett skyddande och gott chokladskal. Det går även bra att rulla i endast kakao eller smält choklad.