Fem röster om yttrandefrihet

Fem röster om yttrandefrihet

17 oktober, 2016

Konstverk av Malin Persson Giolitos

Konstverk av Malin Persson Giolito

Det är svårt att förstå hur det är att leva utan yttrandefrihet, i Sverige kan vi säga och skriva vad vi vill utan att offra något. Så har det inte alltid varit och så är det fortfarande inte på vissa platser i världen.

Dessa böcker belyser, beskriver eller berättar om hur det är att leva i ett samhälle utan rätten till yttrandefrihet.

10-ar-och-1000-piskrapp-min-historia-om-raif-badawi-och-en-karlek-i-fangenskap
10 år och 1000 piskrapp
Av Andrea C. Hoffmann & Ensaf Haidar

Ensaf Haidar berättar om sitt äktenskap med den saudiske aktivisten och bloggaren Raif Badawi, om en kärlekssaga som överlevt mot alla odds och om den världsomspännande kampen för att befria honom från fångenskap.

Denna djupt rörande memoar ger en unik inblick i de villkor som kvinnorna i Saudiarabien lever under och är också en inspirerande berättelse om hur två modiga människorättsaktivister skapas. Raif Badawi tilldelades 2015 Sacharovpriset för tankefrihet.

Inbunden: http://bit.ly/2dMXtGM
E-bok: http://bit.ly/2dyysgV
Ljudbok: http://bit.ly/2dMZqmy

curly-bracket-den-gomda-koden
Curly Bracket. Den gömda koden
Av Johan Wendt & Tor Moström

Curly Bracket. Den gömda koden är en serieroman om kod, programmering, mänskliga rättigheter och datalogiskt tänkande som utspelar sig i en dystopisk värld. Det är också en faktabok där läsaren får lära sig är grunden för att kunna programmera. De utmaningar och problem som Curly och Pascal lyckas lösa finns förklarade i en faktadel i slutet av boken.

Inbunden: http://bit.ly/2dM7FQU
E-bok: http://bit.ly/2dV82rE

den-begravda-skrivmaskinen
Den begravda skrivmaskinen
Av Carmen Bugan

På eftermiddagen den 10 mars 1983 lämnade Carmen Bugans pappa sin hemby och tog bilen till Bukarest för att iscensätta en enmansprotest mot Ceausescu och dela ut flygblad som han skrivit på sin illegala skrivmaskin.

Den begravda skrivmaskinen är historien om vad som hände Carmen och hennes familj, om att vara barn till en politisk fånge, om de förödmjukelser och förföljelser familjen systematiskt utsattes för natt och dag, år efter år, tills de alla till slut kunde lämna Rumänien, bara några månader innan Ceausescu störtades 1989.

Inbunden: http://bit.ly/2d9v7ZA

halsningar-fran-ondskans-axelmakter-vardag-och-vansinne-i-varldens-mest-stangda-lander
Hälsningar från ondskans axelmakter
Av Caroline Salzinger

Caroline Salzinger har skrivit en bok som går under ytan på länder som vi annars mest känner till som hotfulla platser långt borta. Det är utrikesjournalistik när den är som bäst, men också ett personligt och humoristiskt vittnesmål om hur det är att vara ung kvinna i en machopräglad yrkesgrupp, i världens mest slutna och farliga länder.

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 pekade USA:s president George W Bush ut Irak, Iran och Nordkorea som ondskans axelmakter. Kort därefter lades Syrien, Libyen och Kuba till på listan över skurkstater.

E-bok: http://bit.ly/2ek2b1N

tiananmen-redux-den-bortglomda-massakern-som-forandrade-varlden
Tiananmen redux
Av Johan Lagerkvist

Den 4 juni 1989 krossade kinesisk militär med pansarvagnar och automatvapen den spirande demokratirörelsen. Hundratals människor dog på gatorna runt Himmelska fridens torg. Över hela landet dödades tusentals demonstranter, andra fängslades, resten tystades.

Det våldsamma angreppet på studenter, arbetare och vanliga medborgare är i princip bortglömt. I skuggan av Berlinmurens fall och de allt starkare ekonomiska banden mellan det moderna Kina och västvärlden ryms inte berättelsen om en stat som mördar oskyldiga civila. Tack vare massakern har kommunistpartiet lyckats sitta kvar vid makten i ett kvarts sekel och genomföra ett reformprogram som är långt ifrån något töväder; marknadsekonomin har drivits igenom med hårda tag utan att medborgarnas fri- och rättigheter stärkts. Kina har utvecklats till ett land utan vare sig demokrati eller solidaritet. Och samtidigt har landet blivit hela världens oumbärliga handelspartner och långivare.

Inbunden: http://bit.ly/2dMabXl
E-bok: http://bit.ly/2evoIYL

Malin Persson Giolitos konstverk är en del av Bonnierförlagens arbete kring yttrandefrihet. Läs mer om initiativet här.

Bonnierförlagen lyfter Bokmässans tema Yttrandefrihet