Romancedrottningen Simona Ahrnstedt tipsar om sina 5 bästa kärleksromaner

Romancedrottningen Simona Ahrnstedt tipsar om sina 5 bästa kärleksromaner

19 oktober, 2016

För mig är en läsvärd kärleksroman en där det slutar väl, inte minst för kvinnan. Så många av de mest kända kärleksberättelserna slutar dåligt för kvinnan. Död, galen och/eller olycklig hör till regeln snarare än undantaget om man är av kvinnligt kön i en klassisk kärleksroman.

Nej, fram för böcker där det är okej att vara kvinna, eller minoritet, att bli kär, ha sex och sedan få leva lyckligt. Mina fem tips på kärleksberättelser med oförglömliga par är.

1. Stolthet och Fördom, av Jane Austen
Detta är en av de böcker jag läst om flest gånger. Rolig, laddad och minnesvärd. Attraktionen, fördomarna och konflikterna i Miss Bennets och Mr Darcys kärlekshistoria gör det till en läsvärd klassiker på riktigt. Extra plus för att den utspelar sig på engelska landsbygden.

2. Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt
Katarina Bivalds berättelse om den lätt desillusionerade ensamstående mamman Anette som bestämmer sig för att ta tag i sitt liv och träffar den unga motorcykelläraren Lucas fick mig att både fnissa, le och tänka. Underbar svensk feelgood i småstadsmiljö.

3. Trade me
Courtney Milan är en av de riktigt intressanta romance-författarna idag. Hon skriver både historiskt och samtida; alltid feministiskt. Kärleken mellan kinesisk-amerikanska studenten Tina och psykiskt sköra it-geniet Blake i Trade me, är rå och rörande och boken bjuder på fantastiska dialoger. Den finns bara på engelska men är lättläst och den biter sig fast i minnet.

4. Ängeln
Tiffany Reisz har skrivit en erotisk klassiker med sin serie Original series. Här är kärleken inte bara hetero. Berättelsen om den vilda Griffin och sorgsna Michael är en av de vackraste kärleksberättelser jag läst. Dock är den väldigt het och inget för pryda eller känsliga läsare.

5. De skandalösa
Jag tycker att det är viktigt att kärlek i litteraturen speglar mångfald och acceptans. I min egen roman, De skandalösa, som utspelar sig i stormaktens och barockens Sverige finner de två överklasskvinnorna, Nora och Venus helt oväntat varandra.