Väljer du trasslig kärlek eller en inre resa?

24 oktober, 2016

Gunnar Nirstedt på Albert Bonniers förlag är den stolta förläggaren bakom två av böckerna som nominerats till årets Augustpris i den skönlitterära klassen. I vår minifilm guidade han till vilken just du kan välja…

Du som vill göra en resa mot ökad självkännedom:


Tichy och Eländet
Eländet av Andrzej Tichy
Skoningslöst och vackert

En cellist väntar på sina musikerkollegor vid Slussen i Malmö. Hans liv präglas för tillfället av stillhet, men ett plötsligt möte med en ung hemlös man får något att brista. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande, tar över och förändrar slutligen allt. Eländet är en roman i ständig rörelse, ett ostoppbart flöde där nuet är delat i två lika omöjliga som ofrånkomliga samtidigheter. Andrzej Tichý skriver skoningslöst och vackert om fattigdom och våld, missbruk och broderskap.

”Författare som Tichý behövs för att hålla litteraturen vid liv. Med sitt frenetiskt borrande allvar, sin vägran att negligera lidandet, lyckas Tichý slå fram en tändande gnista i språkets fnöske.” Nils Schwartz, Expressen

Köp boken här!

Du som lätt trasslar till det i kärleken och vill ha tröst (för det kan vara värre):

Wolff och polygonerna
De polygotta älskarna av Lina Wolff

Drömmen om förståelse

Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats.

I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

Köp boken här!

Hurra, fler nominerade från Bonnierförlagen!

Fackböcker:
Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius
Gutenberggalaxens nova av Nina Burton

Skönlitteratur:
En dramatikers dagbok 20132015 av Lars Norén
djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund

rest

Hurra!