Stefan Ahnhems bästa läslovstips

28 oktober, 2016

pumpor

Stefan Ahnhem är en av våra nya vassa deckarpennor och har dessutom fyra barn. Snart kommer hela familjen att flytta till Köpenhamn – men dessförinnan skönt läslov hemma på Södermalm i Stockholm. Han är aktuell med tredje delen i sin prisbelönade serie om kommissarie Fabian Risk, Arton grader minus (Forum, 2016).

Här är hans bästa Halloween-tips för alla bokälskare!

För dig som vill fastna i ett drama:

storst-av-allt

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Vad: 18-åriga Maja sitter på klassrumsgolvet i Djursholm. Runt omkring henne ligger döda kroppar. Själv har hon inte en skråma… Så börjar denna hyllade bok, skriven som ett rättegångsdrama om ungdomars känslor, utsatthet och klasskrockar i en värld få har tillträde till.

Stefans motivering: ”Hörde henne läsa högt på Crimetime Gotland i augusti. Jag liksom de sex andra, eller hur många som nu fick plats in den lilla biblioteksbussen var helt tagna. Som läsare blir du besatt av att förstå 18-åriga Djursholmtjejen Majas historia – att hon medverkat i en skolskjutning är klart från första sidan, men hur och varför?”

För stor & liten som älskar magi:harry-potter

Alla böcker om Harry Potter av J.K Rowling

Del 1: Harry Potter och de vises sten, illustrerad av Jim Kay.

Vad: Oh, vem kan sammanfatta Harry Potter? Men säg att det handlar om en pojke i England, som är född till trollkarl men växer upp hos människor, hans skolgång, historia, talang och kamp mot de svarta krafterna. Sju magiska böcker.

Stefans motivering: ”Läser själv just nu den rikt illustrerade utgåvan för min snart sjuårige och aningen för unga son. Men än så länge älskar han det (får se hur jag gör med de lite läskigare delarna längre fram).”

För dig som tänker på clowner:

king2

Det av Stephen King

Vad: En världskänd rysare, som filmats flera gånger. I slutet av 50-talet lamslås staden Derry i Maine av skräck när flera barn dödas och lemlästas. Sju elvaåringar (Bill, Ben, Richie, Stan, Beverly, Eddie och Michael) går samman och trotsar faran. Mördaren är inte mänsklig, visar det sig, utan ett monster som oftast tar skepnaden av den onde clownen Pennywise. Åren går, men 1985 är Pennywise plötsligt tillbaka. Allt börjar om…

Stefans movtivering: ”Formligen älskar Stephen King, och när det nu springer omkring clowner lite här och var passar ju den här alldeles utmärkt om man vill bli rädd på riktigt. Kom bara ihåg att dra för gardinerna och låsa dörren innan du öppnar boken.”

Psst! Snart kommer Stephen Kings nya också, Sista vakten (Albert Bonniers förlag, 2016).

Klassikern för dig som älskar sci-fi:mannen

Mannen i det höga slottet av Philip K. Dick

Vad: En science ficton-bok som utspelar sig i ett framtida 80-tal. Tyskland och Japan har vunnit andra världskriget. USA är delat. Nazisterna ockuperar östra USA med högkvarter i New York, Japan västra. Det japanska affärslivet präglar livsstilen i San Francisco, där vi möter bland andra judoläraren Juliana, som undrar varför romanen som alla talar om, ”Gräshoppan släpar sig fram”, känns så verklig. Det borde den inte göra, den handlar om en värld där Tyskland och Japan förlorade kriget …

Stefans motivering: ”En av mina absoluta favoritböcker. En science fiction-berättelse som skrevs 1962 och utspelar sig i ett framtida 80-tal där USA är delat mellan Japan och Tyskland som tillsammans vann andra världskriget. Dick har också skrivit Bladerunner, älskad av många.”

Härligt rys för dig som är 9–12 år:

Pax av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

PAX-serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson

Vad: Ett magiskt urban fantasy-epos i tio delar, som utspelar sig i Mariefred, där konstiga saker börjar hända. Bröderna Alrik och Viggo behöver använda all sin list för att besegra de mörka krafter som tar sig in i staden. Böckerna har fantastiska illustrationer och vackra namn: Nidstången, Grimmen, Bjäran, Mylingen, Gasten, Näcken 

Stefans motivering: ”Handen på hjärtat så har jag inte läst dem ännu. Väntar på att barnen ska bli lite större. Men jag har hört så mycket gott om dem från så många olika håll att jag är fullständigt övertygad om att läsningen inte är annat än fängslande.”


FAKTA/Stefan Ahnhem
Ålder: 49.
Familj: Min fantastiska fru Mi, samt barnen Kasper, Filippa, Sander och Noomi.
Bor: Sedan 30 år på Södermalm i Stockholm, men snart bär det av till Köpenhamn.
Gör: Skriver, tänker, tänker, skriver, läser, tränar, reser, läslyssnar, lagar mat, lyssnar på musik (högt, har äntligen fått råd med en riktigt bra stereo)
Tidigare böcker: Offer utan ansikte och Den nionde graven i Risk-serien (Forum).
Aktuell med: Arton grader minus (Forum, 2016).
Priser/utmärkelser: Crimetime Specsavers Award 2015 för Offer utan ansikte och tyska deckarpriset MIMI 2016 för Den nionde graven.