Katarina Wennstam och Jennifer Clement om ”slut shaming” och hur internet har ersatt horhättan

03 november, 2016

Hur långt har kvinnors frigörelse egentligen kommit sen medeltiden? I det senaste avsnittet av Speaking of Stories jämför Katarina Wennstam förnedringskulturen som följt i kölvattnet på sociala medier med forna tiders skamstraff.

I slutändan handlar det nu som då om ”slut shaming” enligt Katarina Wennstam. På medeltiden fanns olika sätt att fysiskt synliggöra otrogna eller lössläppta kvinnors skam. Vissa fick stå fastbundna vid en skampåle på stadens torg och bespottas. Andra tvingades gå runt på stadens gator med två groteskt tunga stenar i fastbundna med ett band runt halsen för att sedan för alltid avvisas. Eller så fick man ha kläder som visade för alla vem som skulle skämmas, om nu någon på bygden hade missat det: en ”horhätta” eller en fastsydd röd ärm på klänningen. ”De straffen är sen länge borta idag, men nu har vi fått en ny typ av skamstraff, där tjejer hängs ut på Internet.” säger Katarina Wennstam. I samtalet med författarkollegan Jennifer Clement berättar hon om hur hon själv identifierat sig med tjejerna hon skriver om i sin nya bok Flickan och skammen. ”Jag var själv ’en sån tjej’ när jag var yngre, en sån som kallades slampa. Om jag hade blivit våldtagen hade folk tyckt att jag fick skylla mig själv.”

Lyssna på hela samtalet här!
sos-jennifer-katarina-itx0ktje