Hur imponerar jag på mina fikagäster, Shireen Selfelt?

Hur imponerar jag på mina fikagäster, Shireen Selfelt?

01 december, 2016

Under veckan som gick kammade Shireen Selfelt hem titeln som vinnaren av Hela Sverige bakar 2016. I hennes bok Baka som en stjärna bjuder Shireen på sina bästa och godaste recept, allt från sina stjärnbak i Hela Sverige bakar till en lättbakad oreopaj och en fantastisk bröllopstårta. Eller vad sägs om ett helt kapitel om maräng i alla dess former. Vi passade på att fråga Shireen vad vi ska baka för att briljera i helgen?

Shireen svarar: Hej! Då rekommenderar jag Söta blondies – bara att blanda allt och in i ugnen. Lycka till!

SÖTA BLONDIES
Det finns en mängd recept på brownies gjorda på vit choklad – Blondies – men jag lovar att de här är något alldeles extra! Den kondenserade mjölken är den hemliga
ingrediensen som ger de här godingarna deras sega och mjuka konsistens. Definitivt
den krämigaste och godaste kakan med vit choklad man kan tänka sig!

Sweet blondies
• 200 g vit choklad
• 150 g smör
• 1 stort ägg
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 burk kondenserad mjölk (397 g)
• 3 ½ dl vetemjöl
• riven kokos, till garnering
• florsocker, till garnering

Till servering
• 250 g frysta hallon
• 2–3 msk florsocker
• vispad grädde

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ugnsfast fyrkantig form, cirka 20 x 20 cm, och strö över riven kokos.
3. Hacka chokladen i mindre bitar.
4. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen. Låt svalna i 3–4 minuter.
5. Vispa ägg och vaniljpulver lätt i en bunke. Blanda ner den kondenserade mjölken, mjölet och sist choklad- och smörblandningen. Vispa till en krämig och klumpfri smet.
6. Häll smeten i formen, strö över kokos och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt i formen innan du stjälper upp den. Pudra florsocker över.
7. Blanda de frysta hallonen med florsocker och låt stå i rumstemperatur tills servering. Servera vid sidan om kakan tillsammans med vispad grädde.

Shireen Selfelt

FAKTA / Shireen Selfelt arbetar till vardags på ett stort IT-företag. Intresset för bakning väcktes när hon i början av sin bakkarriär inte fick till de perfekta smakerna och utseendet och då bestämde sig för att bli bättre. Idag bakar hon ofta och höjer hela tiden sin ambitionsnivå för att få till den perfekta finishen, både på smak och utseende!

Foto: Frida Wismar