Lär känna personerna på våra nya sedlar!

21 september, 2017

50-lappen: Evert Taube

Evert Taube omslag
Många hundra gröna mil för oss trubaduren Taube i denna roliga memoarvolym – från sin barndoms Bohuslän med idyller, höststormar och skeppsbrott till yngligaårens hårda äventyrartid på Argentinas Pampas. Och vi får uppleva hans återseende med ungdomens tummelplatser och visans Carmencita på Sydamerika-resan 1945.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

100-lappen: Greta Garbo

omslag Vinterträdet
Ingen känner Greta Garbo så väl som Vendela Berg, flickan som har väckt den skygga filmstjärnans intresse och blivit hennes sekreterare och ständiga sällskap i Hollywood. Genom att skildra Greta Garbo genom Vendelas ögon har Ellen Mattson skapat ett nervigt dubbelporträtt av två unga kvinnor. Närmare än så kan man nog inte komma ikonen Garbo.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

200-lappen: Ingmar Bergman

Omslag Regissören
Regissören är en roman med Ingmar Bergman som huvudperson. Med utgångspunkt från de avgörande åren 1961-1963, då filmen Nattvardsgästerna tillkommer, skildras en tillvaro som pendlar mellan å ena sidan smålögner och vardagstristess, å andra sidan intensivt sanningssökande och uppgörelse med barndomen. Med Regissörens uppsluppet äventyrliga hållning placerade sig Alexander Ahndoril (ena halvan av paret Lars Kepler) tveklöst i den europeiska samtidslitteraturens framkant.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

1000-lappen: Dag Hammarskjöld

Omslag Vägmärken
Efter Dag Hammarskjölds död i september 1961 fann man i hans bostad i New York ett manuskript med titeln Vägmärken. I ett närslutet brev kallade han anteckningarna för ”en sorts ´vitbok´ rörande mina förhandlingar med mig själv – och Gud”. Dag Hammarskjölds bok är idag en klassiker. Efter utgivningen 1963 har Vägmärken översatts till en mängd språk – och nya läsare finner ständigt vägen till en av den svenska litteraturens mest säregna tänkare.

Läs mer om boken på förlagets hemsida.

1-kronan: Carl XVI Gustaf

Omslag
Här berättar kungen öppenhjärtigt om sin barndom och ungdom och om hur det kändes att i en politisk turbulent tid bli världens yngste kung, om hur ensam och oförberedd han kände sig då ropen på republik var höga. Under ett tiotal möten med Herman Lindqvist samtalar Kungen om sina föräldrar och sin familj, om sin roll som statschef, sina intressen och tankar inför framtiden. Herman Lindqvist sätter in Carl XVI Gustaf i ett historiskt sammanhang och berättar bl a om kungens släktskap med Napoleon och Gustav Vasa.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

—-
Gilla Eld & lågor på Facebook!