Böcker om rasism … och kampen mot rasismen

26 september, 2017

Absolut svensk

Sveriges allvarligaste komiker om intolerans

Vad är man beredd att gå i döden för? På åttiotalet riskerade hans föräldrar livet för frihet och rättvisa. Men vad kan Soran, en konflikträdd 29-åring från Knivsta med dålig kondis, själv bidra med? Absolut svensk – En ID-handling handlar om identitet och intolerans i ett av världens mest toleranta länder. Det är en bok full av drastisk humor och tänkvärt djup.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel och förlagets hemsida.

Americanah

En stor roman om kärlek, rasism och klass i USA och Ngigeria

Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren. Hon får ett visum för att studera i USA, han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center gör att män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.
Det går bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden. Men aldrig har hon varit så medveten om ras som i USA. Och trots att Obinze kastas ut ur Storbritannien för att han saknat papper, så går det bra för honom också. När hon återvänder hem, och de återupptar sin förbindelse, ställs de inför sitt livs svåraste beslut.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel och förlagets hemsida.

En droppe midnatt

Timbuktus uppgörelse med rasismen och slaveriet

I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.
En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel och förlagets hemsida.

Bevara Sverige svenskt

Ett reportage om Sverigedemokraterna och deras bakgrund

Det här är Sverigedemokraterna när de tror att ingen utomstående ser eller hör dem.
David Baas – Expressens-journalisten som avslöjade järnrörsskandalen – tar dig med bakom Sverigedemokraternas fasad och in i partikansliets korridorer. De interna mejlen, de hemliga dokumenten och partiföreträdarnas egna smygbandningar. Sammantaget ger det oss bilden av ett parti som kokar av motsättningar under en yta av städad framgång.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel och förlagets hemsida.

Antirasister

Antirasismens historia

Rasismens historia handlar inte bara om rasister. I alla tider har det också funnits modiga män och kvinnor som genomskådat rasisternas tankefel och protesterat mot deras övergrepp. I den här boken är några hundra amerikanska skinheads år 1764 på väg till Philadelphia för att slå ihjäl indianer. Hur lyckades Benjamin Franklin stoppa dem? Vad sa han? Vad skulle du själv ha sagt? Hundratjugo år senare sitter antisemiter skränande och visslande på första bänk i Paris för att stoppa Anatole Leroy-Beaulieus fördrag om antisemitismen. Vad skulle du ha gjort? Vad gjorde han?

Läs mer om boken på förlagets hemsida.

Dödssynden

Den klassiska romanen om amerikanska sydstaterna

Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.
Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.

Läs mer om boken på BookbeatDödssynden, Storytel och förlagets hemsida.

Den underjordiska järnvägen

En ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet

Cora växer upp som slav i amerikanska södern. En dag beslutar hon sig för att fly via den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att ta sig till norr. I verkligheten var det som kallades den underjordiska järnvägen ett nätverk av hjälpare – i Whiteheads roman har den tagit bokstavlig form. Ett drabbande mänskligt drama som ställer frågor om ras, slaveri, historia och vår egen tid.

Läs mer om boken på Bookbeat, Storytel och förlagets hemsida.