Vad är det viktigaste att göra som far- och morförälder?

Vad är det viktigaste att göra som far- och morförälder?

09 mars, 2017 | Bonnier Fakta

Journalisten och författaren Erik Sidenbladh som har skrivit boken Hjälp, vi har fått barnbarn!, har listat det viktigaste.

TA CHANSERNA!

Alla chanser, alltså, och helst från början. Det är bäst att börja investera tidigt i kontakten med nästa generation. När det gäller kontakterna med barnbarnen är du faktiskt utlämnad till föräldrarnas generositet med dem. Fånga alltså tillfällena när de bjuds – passa på när föräldrarna vill ha dig hängande där. Senare är det barnen själva som avgör när de vill träffa dig. Kom ihåg att det inte är så många år som barnbarn vill gå på bio och kondis med mormor.

RESPEKTERA INTEGRITETEN!

Ställ upp – men lägg dig inte i! Föräldrarna ska bestämma om sina barn, det är grundregeln. Framför allt ska man inte ifrågasätta föräldrarna inför deras barn. Principdiskussioner kan man ta en annan gång, men går det sällan! Tjat går aldrig hem. Ensam med mormor kan andra regler gälla, det måste både barnen och föräldrarna klara av. Men om mamma eller pappa är med ska man inte köra över dem.

LOVA INTE FÖR MYCKET!

Besvikelse är en väldigt tråkig känsla i alla relationer. Håll dig framme, erbjud dig, men lova inte för mycket! Att måla upp regelbundna Skansenturer med farfar som sen aldrig blir av – det är ingen bra barnbarnspolitik.

SATSA PÅ KONTAKT MED SVÄRBARNEN!

Det blir trevligare balans då, när man träffas alla tillsammans. När svärföräldrar har blivit far- eller morföräldrar är det extra viktigt att inte ha bråk. Och – man ska inte måla fan på väggen – men om det blir problem i ditt barns äktenskap, eller rentav skilsmässa, är det en stor vinst om båda parter vill låta också den andras föräldrar fungera som en avlastning och en lugn oas för barnen i en orolig period.

SÄNK AMBITIONSNIVÅN!

Tänk på att du inte behöver göra så mycket med barnbarn. Det räcker långt med att bara vara, som ett komplement till resten av deras liv. De flesta barn i dag är överstimulerade. Och om du inte själv känner dig jagad av en massa krav kan tid med barnbarnen vara en bra upplevelse av mindfulness.

VAR TYDLIG!

– Mot både barnbarnen och deras föräldrar. Anpassa dig gärna, ibland måste man faktiskt göra saker med barnbarn som inte är så där toppenkul för en själv. Men ställ inte upp på absolut vad som helst, utplåna dig inte totalt. Var tydlig med vem du är, vad du tycker och vad du gillar. Det blir mycket intressantare för barnbarnen än en mjäkig morfar.

SKÄM BORT MED EFTERTANKE!

Många barn har redan för mycket leksaker och kläder, och de flesta människors sockerintag är mer än tillräckligt. Barnbarn behöver inte en present varje gång ni ses. Kanalisera din kärlek i tid, närvaro och intresse i stället.

Och köper du godis till barnbarnen, gör det för att du också vill äta av det!

Råden är hämtade från Erik Sidenbladhs bok Hjälp, vi har fått barnbarn!