Nina Hemmingsson ny förläggare på Kartago

Nina Hemmingsson ny förläggare på Kartago

16 mars, 2017 | Kartago

Serieskaparen, konstnären och illustratören Nina Hemmingsson är ny förläggare på förlaget Kartago. Hemmingsson kommer parallellt med uppdraget som förläggare att fortsätta sin bana som konstnär och författare.

Kartago Förlag är mycket stolta över att ha rekryterat Nina Hemmingsson som förläggare när grundaren Rolf Classon nu går i pension. Nina är en av Sveriges största serieskapare, med ett öga och en känsla för genren som är få förunnat.

 Nina Hemmingsson har studerat vid Kunstakademin i Trondheim och debuterade med boken Hjälp! 2004 tillsammans med Sara Olausson. Hon har sedan dess gett ut tio böcker. Nu i vår utkommer hon med en samling Pixiböcker samlade i en liten box. På sex olika teman – djur, relationer, fest, sex, barn och ångest – samlas bilder, illustrationer och serier av Nina Hemmingsson. Boxen ingår i den första satsningen med Pixiböcker för vuxna.

 Nina Hemmingsson:

” Att få komma in i den här världen av teckningar och ord från andra hållet, som förläggare och redaktör på Kartago,  känns otroligt roligt. Det är en lyx att få ta ett steg ut ur mig själv och möta andra som brinner för samma sak som jag. Att inspirera och inspireras. Det var länge sen som jag kände mig så här peppad!”

Bodil Unenge, förlagschef Kartago:

”Att Kartago förlag nu har både Nina Hemmingsson och Thomas Olsson som förläggare känns fantastiskt. Att Rolf dessutom valt att ha kvar en roll på förlaget gör att vi kan bygga nytt och se framåt utan att tappa all den kunskap och erfarenhet han besitter. Ett drömscenario!”

Om Kartago:

Kartago Förlag ger ut cirka 30 titlar om året av författare och serietecknare som Hergé, Martin Kellerman, Nina Hemmingsson, Sara Olausson, Ester Eriksson, Jan Lööf, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Gunnar Lundkvist, Joakim Pirinen, Bim Eriksson bland många andra. Förlaget grundades 2001 av Rolf Classon.  Sedan 2017 ingår Orosdi-Back  som imprint till Kartago. På Orosdi-Back utkommer böcker av och om svenska konstnärer och konsthantverkare. Här hittar du konstpocket om många av våra svenska storheter, allt från Estrid Ericson till Dan Wolgers. Orosdi-Back skapar utöver böcker även t ex spel och brickor.

Redaktionen har sin verksamhet i Stockholm och är en del av förlagshuset Bonnierförlagen. Från 1 mars består Kartago Förlag av Bodil Unenge förlagschef, Nina Hemmingsson förläggare och redaktör, Thomas Olsson förläggare och redaktör, Rolf Classon frilansande förläggare och redaktör.