Vad skulle hända om en jämlik flicka kom till skolan?

30 augusti, 2006 | Bonnier Carlsen

Christina Herrström är, efter ett par vuxenböcker på Piratförlaget, tillbaka med en ny ungdomsroman.
Tusen gånger starkare handlar om vad som händer när en ”stark” flicka kommer till en skolklass. En flicka som med sitt brokiga förflutna i diverse olika kulturer är totalt främmande för våra genuskoder, och tror sig ha samma utrymme, villkor och möjligheter som killarna.
Skolan förespråkar jämlikhet och till en början älskas den nya flickan av lärarna, som uppmuntrar de andra tjejerna att vara som hon – starka och kunna ”ta för sig”. Men flickan går inte med på att vara ”den starka”, enligt skolans mall. Hon är helt enkelt jämlik – i verklig mening jämlik – och snart blir hon obekväm för lärarna, ett hot för alla. Även tjejerna.

– Det är en bok om ett samhälle som upprepar ord som jämlikhet likt ett mantra, men som trots sin självbelåtenhet har en lång väg kvar att gå, säger Christina Herrström.

Tusen gånger starkare är en roman som får håren att resa sig – Herrström blottlägger strukturer och mekanismer i vår könsuppfostran, som får feministen inom oss att börja gråta, men också till att höja näven! Och förstå varför…

Christina Herrström har skrivit flera omtyckta och uppmärksammade barn- och ungdomsböcker, bl a Ebba & Didrik och Glappet som också är två populära teveserier.

Christina Herrström är tillgänglig för intervjuer under årets bokmässa i Göteborg.

I vårt pressrum på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se, finns högupplösta författarporträtt och omslag att ladda ned.

Kontakta mig gärna för mer information och recensionsexemplar.

Vänliga hälsningar

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se