Bästsäljande roman behandlar slöjbegreppet på ett nytt, oväntat och roligt sätt.

Bästsäljande roman behandlar slöjbegreppet på ett nytt, oväntat och roligt sätt.

06 september, 2006 | Bonnier Carlsen

Slöjan är en tygbit som väcker starka känslor. Romanen ”Ser mitt huvud tjockt ut i den här?” vänder på slöjbegreppet och ger både oväntade och roliga svar på varför en ung, modern muslimsk tjej, bosatt i Australien, plötsligt bestämmer sig för att byta stil efter sommarlovet och komma till skolan med slöja.

Författaren Randa Abdel-Fattah är född i Australien, men har palestinsk-egyptiska rötter, och romanen bygger till stor del på hennes egna erfarenheter. Fördomar och samhälleliga orättvisor har gjort henne politiskt medveten och aktiv. 25 år gammal har hon gjort karriär som advokat (med inriktning på mänskliga rättigheter), ställt upp i ett parlamentsval och debuterat med en bästsäljande roman.

Huvudpersonen Amal är sålunda en tjej med självförtroende, och som inte låter sig tryckas ner av omgivningens fördomar. Hon lever i samma vardag som sina ickemuslimska tonårskompisar, med referenser till amerikanska teveserier (snarare än palestinsk folkmusik). Amals förebild är Rachel i Vänner.

Randa Abdel-Fattah använder mobilen för att skriva och älskar U2. Hon är – förutom jurist och författare – chokladberoende, medborgarrättskämpe och småbarnsmamma.

I september gästar hon Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg samt ett flertal skolor runt Stockholm. Kontakta mig gärna för mer information, recensionsexemplar och bokning av intervjutid!

I vårt pressrum på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se, finns högupplösta författarporträtt och omslag att ladda ned.

Vänliga hälsningar
Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se