pressmeddelande augustnomineringarna

23 oktober, 2006 | Bonnier Carlsen

Christina Herrströms ”Tusen gånger starkare” och Ulf Nilssons ”Alla döda små djur” har nominerats till årets bästa barn- och ungdomsböcker 2006!

Tusen gånger starkare handlar om vad som händer när en ”stark” flicka kommer till en skolklass. En flicka som med sitt brokiga förflutna i diverse olika kulturer är totalt främmande för våra genuskoder, och tror sig ha samma utrymme, villkor och möjligheter som killarna.
– Det är en bok om ett samhälle som upprepar ord som jämlikhet likt ett mantra, men som trots sin självbelåtenhet har en lång väg kvar att gå, säger Christina Herrström.

Tusen gånger starkare är en roman som får håren att resa sig – Herrström blottlägger strukturer och mekanismer i vår könsuppfostran, som får feministen inom oss att börja gråta, men också till att höja näven! Och förstå varför…

Christina Herrström har skrivit flera omtyckta och uppmärksammade barn- och ungdomsböcker, bl a Ebba & Didrik och Glappet som också är två populära teveserier. Hon har också gett ut ett par uppskattade vuxenromaner på Piratförlaget.

Alla döda små djur är en rolig, tankeväckande och vacker bilderbok som på pricken beskriver hur barn närmar sig och bearbetar stora frågor genom lek. Med stor inlevelse, träffsäkerhet, mycket humor och okuvlig ton har Ulf Nilsson skrivit en berättelse om lek och allvar, livet och döden, som alla kan känna igen sig i. Leken är befriande osentimental men där finns också en underton av allvar.
Eva Eriksson har gjort de fantastiska illustrationerna som speglar och kompletterar tonen i berättelsen på ett fulländat sätt.

Ulf Nilsson och Eva Eriksson har gjort flera uppskattade bilderböcker tillsammans, bland andra böckerna om Lillasyster Kanin, som är en välkänd figur ute i världen och har getts ut på ett flertal språk. Nästa höst utkommer de med ännu en bilderbok, Farmors alla pengar. År 2002 vann Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm Augustpriset för Adjö, herr Muffin.

Mer information om priset hittar du på http://www.augustpriset.info/.

Hämta foton och omslag
Högupplösta bokomslag: http://bokbilder.bok.bonnier.se
Författarporträtt: http://www.bok.bonnier.se/foton/bonniercarlsen/foton.htm
Användarnamn: hema
Lösenord: rcf765

För ytterligare information och recensionsexemplar kontakta:

Bonnier Carlsen
Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se