Stark och aktuell samtidsroman

Stark och aktuell samtidsroman

15 februari, 2007 | Bonnier Carlsen

”Var man” är en spännande, gripande och aktuell berättelse om tre unga människor i en förort någonstans i Sverige i dag. Med ett kortfattat och kärnfullt språk talar de i jagform om sina tankar och känslor och hur de påverkas av varandra. Gemensamt för det tre ungdomarna är deras ensamhet och utsatthet och som läsare står man bredvid de tre personerna, känner för dem och följer det thrillerartade förloppet med stor spänning.

Greta Sundberg är dramatiker och ”Var man” var från början en pjäs, som bland annat spelades på Unga Dramaten. Det här är hennes debut som ungdomsboksförfattare.

Texten har vuxit fram i nära samarbete med gymnasieelever och Greta Sundberg har varit i kontakt med en avhoppad nynazist från projektet Exit, som hjälper unga människor att lämna vit-makt-miljöer.

Greta Sundberg ger en nyanserad bild av nynazisten Tobbe. Han är ingen stereotyp invandrarfientlig ”nasse”, utan en kille, som övergivits av vuxenvärlden. Så här säger han:

”Jag har inte blitt integrerad nånstans,
aldrig fått känna att mina tankar
och den jag är betyder nåt.
Jag har aldrig känt mig lika värd.”

Pjäsen hade urpremiär på regionteatern i Växjö 2002 och har även turnerat i Sverige, innan den sattes upp på Unga Dramaten år 2004.

I vårt pressrum på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se finns högupplösta författarporträtt och bokomslag att ladda ned.

Vänliga hälsningar

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Tel: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se