Tintin till sjöss – utställning och bok!

Tintin till sjöss – utställning och bok!

14 maj, 2007 | Bonnier Carlsen

Tintin till sjöss – utställning och bok!
Den 26 maj invigs den stora och mycket ambitiösa utställningen Tintin till sjöss på Sjöhistoriska museet i Stockholm, och den pågår till och med februari 2008. Museet tar ett helhetsgrepp på Hergé, hans verk och hur han som konstnär inspirerades av fartyg och sjöresor.
I samband med detta ger Bonnier Carlsen ut en bok med samma namn, som bygger vidare på utställningen men också fungerar utmärkt att läsa helt fristående. Boken avslöjar en rad svenska anknytningar till Hergés arbete med Tintinäventyren, som man tidigare inte känt till.

Spännande svenska kopplingar

Den franska originaltexten har skrivits av Yves Horeau (i översättning av Björn Wahlberg) och berättar om Tintins äventyr till sjöss; om Hergés arbetssätt, inspirationskällor och förlagor med mera. Boken, liksom utställningen, gör en djupdykning i de fem Tintinalbum där hav och fartyg är mest utförligt skildrade: Krabban med guldklorna, Den mystiska stjärnan, dubbeläventyret Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt samt Koks i lasten. Ett omfattande material ut Hergés arkiv publiceras här för första gången på svenska. Boken berättar även om alla de fartyg och hamnar som passerar revy i albumen.
Den 16-sidiga svenska inledningen är skriven av Christine Östling från Statens maritima museer, som under sin research funnit intressanta länkar till svensk sjöfartshistoria. Vi får veta mer om den stolta fregatten Enhörningen och vilka likheter som egentligen fanns med regalskeppet Vasa. Här berättas också om Hergés resa till Göteborg med fartyget MS Reine Astrid, vars interiörer han tecknade och fotograferade för att använda som förlaga till lastfartyget Ramona i Koks i lasten.

Den 22 maj skulle den belgiske serietecknaren Hergé, som egentligen hette Georges Remi, ha fyllt 100 år. Denna dag är releasedag för utställningsboken Tintin till sjöss.

Tintins äventyr har översatts till 60 språk och 200 miljoner album har sålts världen över. I Sverige har serien sålt i nära 5,8 miljoner exemplar.

Läs mer om utställningen på www.sjohistoriska.se.

I vårt pressrum på vår hemsida, www.bonniercarlsen.se finns högupplösta författarporträtt och bokomslag att ladda ned.

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se