Gull Åkerblom tilldelas MARIA GRIPE-priset 2007

Gull Åkerblom tilldelas MARIA GRIPE-priset 2007

02 oktober, 2007 | Bonnier Carlsen

Barn- och ungdomsboksförlaget Bonnier Carlsen delar ut Maria Gripe-priset, ett litteraturpris som instiftades 2005 och som årligen är tänkt att tillfalla en svensk författare som utkommer på förlaget.
Prissumman är på 50 000 kr och juryn består av Bonnier Carlsens förläggargrupp. Annika Thor var prisets första vinnare, Ulf Stark förra årets vinnare och i år tillfaller det GULL ÅKERBLOM.

Motivering:
”Gull Åkerblom uppfyller på många sätt kriterierna för Maria Gripe-priset. Hon ger sina huvudpersoner tydliga och fullständigt självklara röster. De blir absolut levande karaktärer. Matilda, starkt besläktad med Maria Gripes Nora, kommer vi tidigt nära in på livet i Johannesnatten. Och när vi möter Inez första gången står hon där framför oss. När den vuxne författaren möter den unga läsaren på jämlik nivå, då spelar ålder och generation ingen som helst roll. Sagan i verkligheten är viktig, hos Gull som hos Maria. Gränsen till det magiska, de skimrande möjligheterna, är lika tunn hos dem båda. Att hennes författarbesök i skolorna är mycket uppskattade förstärker bilden ytterligare av en författare som står sina läsare nära.”

Maria Gripe-priset är instiftat som en hyllning till en av vår tids stora barn- och ungdomsboksförfattare. Priset skall gå till en författare som genom sitt författarskap givit unga läsare möjlighet att möta en värld av fantasi och verklighet med den unga människan i centrum.

I vårt pressrum på vår hemsida, http://www.bonniercarlsen.se, finns högupplösta författarporträtt och bokomslag att ladda ned.

Helena Martin
PR och informationsansvarig
Telefon: 08-696 89 67
Mobil: 070-529 55 09
helena.martin@carlsen.bonnier.se