Lena Victorin utmanar vår självbild i ny bok om civilkurage!

Lena Victorin utmanar vår självbild i ny bok om civilkurage!

04 mars, 2008 | Bonnier Carlsen

Journalisten och producenten Lena Victorin har skrivit en underhållande och annorlunda faktabok om civilkurage. Kanske den första i sitt slag! ”Take a look at dig själv” fokuserar nämligen inte på hjältarna, offren eller förövarna, utan på åskådarna – dig och mig. Vi som bevittnar kränkningar på tunnelbanan, hör grannarna gräla eller ser barn mobbas. Bokens centrala fråga är: Vad hindrar oss från att ingripa?

Så här säger Lena Victorin själv:

”Alla vill ha kurage nog att hjälpa andra och säga sin åsikt. Men det finns ett glapp mellan hur vi vill vara och hur vi faktiskt beter oss. I psykologiska experiment avslöjas hur vi fungerar och vad som får oss att aktivera civilkuraget. Det är verkligen spännande! Jag har fastnat för ämnet för att det inte är statiskt. Det går att förändra beteenden, speciellt om man börjar i ung ålder!”

”Take a look at dig” själv är en slags modern så-funkar-du-bok med självtester och psykologiska experiment varvade med verkliga händelser. Boken är interaktiv (den ”läses” med penna!) och tilltalet personligt.

Lena Victorin är journalist/producent. Hon har bland annat ett förflutet på Sveriges Radio. Hennes engagemang i just frågor kring civilkurage fick stort gehör när hon var projektledare för Reflex, ett projekt knutet till Forum för levande historia. Hon låg bland annat bakom de uppmärksammade projekten ”QueerCab” och ”Juryn”.

Exempel ur boken: http://www.bonniercarlsen.se/news/take_inlaga.pdf

Helena Martin
PR- och informationsansvarig
Bonnierförlagens Marknadsavdelning
Mobile: +46 (0)70 529 55 09
Phone: +46 (0)8 696 89 67
helena.martin@bonnierforlagen.se
www.bonnierforlagenmarknad.se