Jakob Wegelius tilldelas MARIA GRIPE-priset

Jakob Wegelius tilldelas MARIA GRIPE-priset

24 september, 2008 | Bonnier Carlsen

Barn- och ungdomsboksförlaget Bonnier Carlsen delar ut Maria Gripe-priset, ett litteraturpris som instiftades 2005 och som årligen är tänkt att tillfalla en svensk författare som utkommer på förlaget.
Prissumman är på 50 000 kr och juryn består av Bonnier Carlsens förläggargrupp. Tidigare vinnare är Annika Thor, Ulf Stark och Gull Åkerblom.

Juryns motivering

Jakob Wegelius har trots sin sparsmakade produktion satt djupa avtryck med sitt högst personliga författarskap. Formen i hans böcker lockar med ett känsligt samspel i ord och bild. Ett klassiskt, men också nyskapande berättande, där fantasin och äventyret står i första rummet. Med sin senaste bok, ”Legenden om Sally Jones”, en historia om längtan, hopp och grymma svek, visar han återigen upp sin lyhörda talang, nu upphöjd till ett absolut mästerskap.

Maria Gripe-priset är instiftat som en hyllning till en av vår tids stora barn- och ungdomsboksförfattare. Priset skall gå till en författare som genom sitt författarskap givit unga läsare möjlighet att möta en värld av fantasi och verklighet med den unga människan i centrum.

Prisutdelning sker torsdagen 25/9 klockan 16.00 i Bonnier Carlsens monter F01:12, Bok & Bibliotek i Göteborg.

Kontakta mig gärna för mer information.
Bonnier Carlsen

Helena Martin
PR- och informationsansvarig
Bonnierförlagens Marknadsavdelning
Mobil: 070-529 55 09