Självhushållning på Djupadal nominerad till årets Augustpris

Självhushållning på Djupadal nominerad till årets Augustpris

22 oktober, 2013 | Bonnier Fakta

Gustav och Marie Mandelmanns Självhushållning på Djupadal är nominerad till Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska fackbok.

Ur juryns motivering: Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt.

Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugofemte gången. I kategorin Årets fackbok hade 148 böcker från 52 förlag skickats in. Av dessa har Gustav och Marie Mandelmanns Självhushållning på Djupadal utsetts till en av sex nominerade böcker.

Juryns motivering:

Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv.

Självhushållning på Djupadal är en handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok – baserad på egna kunskaper och erfarenheter – om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern.

Det går en grön våg genom Sverige. Allt fler odlar sin trädgård, sina grönsaker och sin längtan efter ett mer jordnära och meningsfullt liv. Att skapa något själv i en värld där allt finns att köpa färdigt.

På 70-talet kom John Seymours klassiska bok Självhushållning. Det var med den i handen som Gustav och Marie Mandelmann började sitt liv som självhushållare och lärde sig hur man plöjer en åker, plockar en kyckling och bygger en gärdesgård. Nu driver de gården Djupadal på Österlen – småskaligt och ekologiskt. De odlar säd, grönsaker, frukt och blommor, de håller kor, får, grisar, ankor, gäss och höns och de driver ett gårdscafé. Allt som är möjligt producerar de själva eller tager vad de haver på gården eller runtomkring.

För mer information eller kontakt med författarna, kontakta gärna Charlotta Larsson, PR-ansvarig för Bonnier Fakta charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, tfn 0733-746294
www.bonnierfakta.se

Prisutdelningen för Årets fackbok sker vid Augustgalan måndagen den 25 november i Stockholms konserthus.