”Jag har använt mitt eget liv som inspirationskälla.” Anders Jacobsson, aktuell med ”Skräcken på vinden”

”Jag har använt mitt eget liv som inspirationskälla.” Anders Jacobsson, aktuell med ”Skräcken på vinden”

16 december, 2013 | Bonnier Carlsen

Anders Jacobssons Skräcken på vinden utkommer den 9 januari

När Berts, Sunes och Håkan Bråkans ”pappa”, Anders Jacobsson, presenterar sin nye romanhjälte är det en kille med det största av hjärtan i den vimsigaste och varmaste av familjer i ett hus med ett brokigt galleri grannar, på en alldeles vanlig gata i en alldeles vanlig svensk stad.

Kip Jansson är en alldeles ovanlig kille med hjärtat på det rätta stället och en massa tankar som snurrar i skallen. När han grubblar extra mycket kallar bästisen honom för Herr Allvarlig men det gör inget för hon säger det inte retigt, inte som när några i klassen säger taskiga saker ibland. Mest är Kip glad – och lite lagom livrädd, för på vinden finns det spöken – på riktigt – fastän alla ju vet att spöken inte finns. Väl?

Författaren Anders Jacobsson har själv en stor (vimsig) familj, och har använt sitt eget liv som inspirationskälla:

Jag har använt mitt liv, mina barn, min miljö och omgivning, relationer och händelser som en fond till Kips hela universum, säger Anders. Kip i sig är en fiktiv karaktär men pappa André – författaren – är kusligt lik en verklig författare som jag känner ganska väl…

– I en tid då många gärna framstår som ”perfekta” i alla sociala medier, tycker jag att det är viktigt att lyfta fram en annan bild. Kips familj är, liksom min egen, ganska rörig och vimsig. Men det betyder inte att den är mindre kärleksfull, säger Anders Jacobsson.

Om författaren

Anders Jacobssons första bok, Sagan om Sune, utkom 1984, med kusinen Sören Olsson som illustratör. Efter några titlar började de skriva tillsammans och 1986 skapade de berättelsen om en 11-årig kille som gjorde någonting förbjudet. Han skrev dagbok. 1987 utkom Berts Dagbok, som blev en stor succé.

Idag, 30 år senare, har Anders tillsammans med Sören publicerat närmare 140 barn- och ungdomsböcker. Böckerna finns utgivna i ett trettiotals länder och har sålts i miljontals exemplar.

Nu knyter Anders Jacobsson ihop författarsäcken med att återigen utkomma med en helt ny bokserie på egen hand: Herr Allvarlig Kip Jansson. Den första boken heter Skräcken på vinden.