Matnostalgi – rätterna vi minns och de vi helst vill glömma

Matnostalgi – rätterna vi minns och de vi helst vill glömma

07 januari, 2014 | Bonnier Pocket

Matnostalgi är en bok om oss svenskar och vår inställning till mat under de senaste årtiondena; vad vi ätit, hur och vilka trender och influenser vi hoppat på. Sedan det glada 70-talet har det hänt väldigt mycket när det gäller mat. Idag kan vi mycket mer om vad vi äter och som det trendkänsliga folk vi är testar vi gärna nya influenser. Från att ha varit en ren nödvändighet är mat nu, mer än någonsin, något vi använder oss av för att visa vilka vi är.

I Matnostalgi tar vi en promenad längs minnenas allé. Vi minns 70-talets nasi goreng och pizza quattro stagioni, 80-talets quiche och kassler, tar en sväng via 90-talets jättemuffins och 00-talets långkok och surdegsbröd för att landa i ett 2010-tal där vi gärna fotar och lägger ut våra måltider på Instagram och maler eget högrev till fredagsburgaren. Boken innehåller även en omfattande receptdel, analyser av den nya tidens ”foodies” och svar på frågan varför vi så gärna fotograferar det vi äter. Samten hel del mer eller mindre viktiga listor.

Författaren Joanna Drevinger är redaktör på Svenska Dagbladet med mat- och krogtrender som specialintresse. Hon tackar nej till musslor på burk men blir gärna bjuden på en hemlagad lasagne.

Bokens format är storpocket. Recensionsdatum 4 februari.