Nytt seriealbum gestaltar ungas farliga flykt till Sverige

Nytt seriealbum gestaltar ungas farliga flykt till Sverige

30 januari, 2014 | Kartago

Hur är det att fly till ett främmande land helt ensam utan varken sin mamma eller pappa?       ”Vi ska ses igen, Sanam” är ett nytt seriealbum som gestaltar just den farliga flykt som en pojke gör från Afghanistan till Sverige. Sanam är långt ifrån ensam, förra året flydde cirka 3800 barn och unga till Sverige och i år beräknas 3800 barn anlända till Sverige i och med krisen i Syrien. Albumet är en del av Friends och UNHCR:s projekt ”Hej Sverige” som vill öka förståelsen för ensamkommande flyktingbarns situation. 

Berättelsen om Sanam är tagen från verkligheten och bygger på ensamkommande flyktingbarns berättelser. Friends och UNHCR fick idén till seriealbumet från UNCHR:s rapport ”Voices of Afghan children” där 42 ungdomar som flytt till Sverige berättar om sina upplevelser, flykten och mötet med det svenska samhället.

– Kriget i Syrien gör det här ämnet mer aktuellt än någonsin och det är viktigt att det finns en förståelse för hur det är att fly helt ensam till Sverige utan varken en mamma eller pappa. Det gäller speciellt för skolor som blir den viktigaste kontakten med det svenska samhället där man har en chans att få en vän, säger Linda Bonaventura,projektledare ”Hej Sverige”. 

Seriealbumet är gratis att beställa för skolor och finns nu även att köpa på 7-eleven och ICA. Författare är Oskar Ekman, f d redaktionschef på tidningen Kamratposten, som tillsammans med illustratören Peter Bergting har skapat ett gripande album som berör och öppnar för diskussion om viktiga frågor. 

– Flera unga människor som själva flytt har läst manuset och sagt att de tycker berättelsen stämmer precis. Som författare gör det mig glad, men som människa så oerhört sorgsen, säger seriealbumets författare Oskar Ekman.

För mer information, kontakta Tove Kullenberg,                                             tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89

Om Hej Sverige: Kampanjen erbjuder landets högstadieelever och deras lärare ett kostnadsfritt metodmaterial som fördjupar frågor om rätten till liv, rätten till en trygg skolgång, att vara ny i en grupp och integration. Projektet, som är finansierad av PostkodLotteriet, har som syfte att förändra negativa attityder, öka förståelsen för olikheter och motverka fördomar och utanförskap.

Se en trailer om seriealbumet på http://www.hejsverige.nu/metodmaterial/serietidning/