SUNE JONSSON LIVSTYCKEN

SUNE JONSSON LIVSTYCKEN

31 januari, 2014 | Max Ström

Detta är den största retrospektiva boken över Sune Jonssons livsverk som någonsin har gjorts. Han räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste dokumentärfotografer; de inträngande och stillsamma porträtten tar tag i var och en som ser dem. Hans bildvärld befolkas av människor som kan tyckas avlägsna, men de befinner sig bara några decennier bort. Bilderna är viktiga dokument men också tidlös poesi.

Sune Jonsson (1930–2009) verkade under nästan hela sitt liv i Västerbottens län. Han tog som sin livsuppgift att dokumentera de jordbrukarliv som han såg försvinna då ett alltmer storskaligt och urbant samhälle ersatte det gamla odlingslandskapet.

Monografin Livstycken spänner över större delen av Sune Jonssons verk, från debutboken Byn med det blå huset via Bilder från den stora flyttningen till Och tiden blir ett förunderligt ting. Texten är skriven av Valerie Williams, Professor of the History and Culture of Photography vid University of the Arts London och tidigare curator vid Hasselblad Center. Sune Jonssons egna texter ger ingångar till hans olika projekt.

Boken, som även utkommer på engelska med titeln Life and Work, görs i samarbete med Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum. Centrumet med utställningar och program öppnas i samband med invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Fotograf: Sune Jonsson
Text: Valerie Williams och Sune Jonsson
Formgivning: Patric Leo
Omfång: 320 sidor
Antal bilder: 220
Format: 24 x 30 cm
Utförande: Inbunden
Rek. Ca.pris 529:-
Första rec.dag: 31 januari
ISBN:  978-91-7126-243-1

För mer information, recensionsexemplar och bilder kontakta
Simon Hohn
Tel: 070-789 13 00, 08-545 043 10
E-post: simon.hohn@maxstrom.se