Månpockets nyheter i april

Månpockets nyheter i april

18 mars, 2014 | Månpocket

Bridget Jones dagbok av Helen Fielding

Älskad kultbok i nyutgåva

32 år gammal och fortfarande singel, bestämmer sig den kedjerökande, ständigt bantande och karlfixerade Bridget för att återta kontrollen över sitt liv – hon börjar skriva dagbok. Resultatet blir en provokativ hyllning till allt som gör livet värt att leva: sex, mat och karlar. Och så det här med karlarna? Det varje kvinna djupt inom sig vet är att hon aldrig vet sitt eget bästa när det gäller män. Bridget har gått i fällan många gånger, men nu MÅSTE hon bara hitta den rätte, innan det är dags för pensionen.

På spaning med Bridget Jones av Helen Fielding

Fortsättningen på Bridget Jones dagbok i nyutgåva

Fortsättning på kultboken Bridget Jones dagbok. Singellivet är nu slut för Bridget och hon lever med Mark Darcy. Men verkligheten motsvarar inte alltid drömmen – Bridget inser att parlivet kräver lika många expertråd och väninnor som singellivet.

 Morfar skrev inga memoarer av Gustav Fridolin

Den natten började morfar berätta

I denna biografiska roman berättar Gustav Fridolin om den person som stått honom närmast och vars namn han bär: hans morfar. Det är en varm och insiktsfull skildring av morfar Gustavs livsresa, från ett arbetarliv i Fattigsverige till ett liv som ekiperare i välfärdsstaten.

I morgon fyller jag tjugo av Alain Mabanckou

Uppsluppet om en kongolesisk uppväxt.

Det är tidigt 70-tal i staden Pointe Noire på den kongolesiska Atlantkusten. Kongo har varit fritt i tio år och styrs av marxisten Marie Ngouabi. Michel är tio år och mest intresserad av tjejer. Mamma Pauline hinner inte med i svängarna, medan morbror René inte har några problem att anpassa sig och sin breda käft till den afrikanska kommunismen. Genom radion strömmar nyheter från världen utanför. Frågorna hopar sig för Michel där han ligger under mangoträdet: Vem ska ta hand om shahen av Iran? Har Idi Amin någon att boxas med? Och kommer det att bli Michel och Caroline i framtiden?

En engelsman i Paris av Nicolas Barreau

Fransk feeling och elegans

Trettioåriga Aurélie Bredin vandrar ensam och sorgsen på Paris gator. Hennes far har nyligen dött och hennes pojkvän har lämnat henne för en annan kvinna. Under sin promenad kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris av den engelska författaren Robert Miller. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna. Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, Temps des Cerices, som hon nu fått ärva.

Spår av Lena Sundström

Lovordad dokumentär thriller

En kall vinterkväll 2001 förs två män ut till ett väntande flygplan på Bromma flygplats. De har fått sina kläder uppskurna av maskerade män i rånarluvor, och barfota leds de ut till planet försedda med blöjor, overaller, handbojor, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av Mubarakregimens säkerhetstjänst i Egypten.

Maktspelet av Henrik Fexeus

Boken din chef inte vill att du ska läsa

Faktum är att det är många som inte vill att du ska läsa den här boken. Den ger dig nämligen mycket klara fördelar i konsten att få rätt.

Hemligheten bakom att lyckas övertala någon är inte den du tror – det handlar sällan om inövad retorik eller välformulerade argument. Och det sker oftast helt utan att du vet att du blir påverkad.

Blindbock av Arne Dahl

Tredje delen i Opcop-serien!

Vilka är det egentligen som ligger bakom alla tiggare som sprider sig över Europa? Och vad har det för koppling till det sms som EU:s miljökommissionär får i limousinen hem från invigningsbanketten för Europols nya, pampiga högkvarter i Haag? Och till den tilltagande rasismen i Europa? För att inte tala om den döende mannen som släpper en mobiltelefon i en blind tiggares tiggarskål vid Hornstull i Stockholm?

Allt för din skull av Christina Stielli

I kärlekens namn

Karoline är noga med att be till Gud innan hon somnar. Hon ber att han aldrig ska ta sin hand ifrån henne, att han ska förlåta henne för allt så att hon inte är en syndare. Hon är noga med att be rätt. Hon försöker göra allt rätt, precis som mamma och Gud vill.

Economista av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius

Från shopaholic till saveaholic

Visste du att vi tjejer har sämre koll på privatekonomi än jämnåriga killar? Samtidigt har vi gått om killarna i utbildningsnivå, och inom en snar framtid även i arbetslivet. Vi behöver bli minst lika bra på att sköta vår egen ekonomi. För vem gör det annars?

De dödas samtal av Reginald Hill

Ordlekar på liv och död

En man drunknar i en grund bäck och en ung motorcyklist kraschar in i ett träd. Två till synes alldagliga olyckor i de omaka poliserna Dalziel och Pascoes vardag. Men när ett manuskript som insänts till en novelltävling ger en hårresande och ingående beskrivning av det ena dödsfallet, och kort därefter det andra, finns det plötsligt en misstänkt mördare.

och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla av Håkan Nesser

Håkan Nessers älskade roman är nu aktuell på bio, premiär den 11 april

Bilden brändes fast i mitt minne som på en lertavla, och har funnits där alltsedan dess. Om jag verkligen hade tagit ett fotografi kunde det ändå inte ha varit tydligare. Signhild i ljuset, Ester i mörkret. Poeten Olsson och O Sole Mio i sina skinnställ, klara för avfärd. En augustiförmiddag 1967. Och så höjer poeten handen och grenslar den brummande Enfielden. Petar in en växel, drar på gas och smattrar iväg.