Bonnier Faktas gröna vårböcker besöker trädgårdsmässan

Bonnier Faktas gröna vårböcker besöker trädgårdsmässan

20 mars, 2014 | Bonnier Fakta

Idag slås portarna upp till årets Trädgårdsmässa i Älvsjö. Temat för året är Urban Fägring, vilket även går igen i vårens gröna bokskörd från Bonnier Fakta med titlar som Hjälp vi har fått en trädgård!, En trädgård till tröst och Det vilda köket. De fyra författarna är likt alla andra trädgårdsfantaster såklart närvarande på mässan och berättar om sina nya böcker på de öppna seminariescenerna.

 

Hjälp vi har fått en trädgård! – Erik Sidenbladh

Det är härligt att ha en trädgård. Att kunna gå rakt ut i det gröna, att äta middag under ett äppelträd, att ha en gräsmatta för lek och stoj. Men så ska trädgården skötas också … Vad måste man egentligen göra? När ska man göra det? Och vad händer om man gör fel?

Kunnigt och avspänt går journalisten och mångårige trädgårdsfantasten Erik Sidenbladh igenom vad du behöver göra – och inte göra – i din trädgård. Det är den perfekta handboken för nybörjare som verkligen inte vet i vilken ände man skall börja. Boken illustreras av instruktiva och inspirerande bilder tagna av Eva S Andersson.

Så var börjar man då med sin trädgård? ”Några Pelargoner i en kruka vid yttertrappan kan vara lagom som ett första försiktigt steg i ditt nya trädgårdsliv.” Sedan kan din trädgård steg för steg utvidgas och vårdas, med glada hejarrop och tips från Erik.

  • Scen Botanisera: Torsdag 11:30 – 11:50 
  • Scen Botanisera: Fredag  15:00 -15:20 
  • Scen Pelargon: Söndag  15:30 -15:50 

 

En trädgård till tröst – Lena Katarina Swanberg

När det ofattbara händer och livet rämnar uppstår en intensiv längtan efter något hanterligt, något litet och konkret. I korta texter förmedlar Lena Katarina Swanberg en stilla och stark uppmaning att inte ge upp. Att söka tröst i det lilla, att tänka om och att tveklöst ta emot glädjen när den finns – för det gör den. ”Bokens titel fanns i mitt hjärta långt innan jag hade börjat skriva: En trädgård till tröst. Min steniga jordplätt har hjälpt mig att vända stor sorg i ny livsglädje.”

I korta texter förmedlar Lena Katarina en stilla och stark uppmaning att inte ge upp. Fotona är tagna i den egna trädgården på södra Gotland av Lena Katarina själv.

Så, vad för slags tröst kan en trädgård erbjuda?

– I trädgården är tiden rund, det tror jag är den största trösten. När allt vissnar om hösten syns redan en spirande fortsättning. Slutet finns inte, det finns alltid nya chanser. I min bok har jag också skrivit om vilken enorm tröst det innebär att ägna sig åt något litet och överskådligt, när världen i övrigt tycks bortom kontroll, säger Lena Katarina.

  • Scen Ätbart: Fredag 14:30 -14:20
  • Scen Botanisera: Söndag 15:30 -15:50

 

Det vilda köket – Lisen Sundgren och Rune Kalf-Hansen

Året runt bjuder den vilda naturen på sådant som går att äta. Mycket hittar man lätt runt knuten eller i närmsta skog. Rönnbär och nässlor känner nog de flesta till, men hur många vet hur kärleksört, sommargyllen, våtarv och tusensköna smakar? Allt som krävs för att ta del av detta dolda skafferi är att man öppnar ögonen och tar sig tid att plocka. Då får man också tillträde till en ny smakvärld, något som lyxkrogarnas kockar redan har upptäckt.

I boken Det vilda köket sammanfogas örtkännaren Lisa Sundgrens kunskaper med kocken Rune Kalf-Hansen samman till en inspirerande och nytänkande receptsamling där de visar hur du kan använda dem i soppor, sallader, röror, oljor, efterrätter och mycket mer. Recepten kompletteras av vackra och inspirerade bilder av Charlotte Gawell.

Att äta lindblad, kirskål och skogsviol är inte konstigare än att äta rucola och gräslök, dessutom är det gratis och garanterat ekologiskt, menar författarna. De hälsar även att det gömmer sig en skattkarta under bokomslaget.

Så stoppa en rymlig påse i fickan, på med stövlarna och ge dig ut på en matvandring och naturens dolda skafferi kommer att ge dig helt nya smakupplevelser!

  • Scen Ätbart: Torsdag 10:30 -10:50
  • Scen Pelargon: Lördag 15.30 – 15:50 

 Vi ses på trädgårdsmässan!

Mer information finns på Trädgårdsmässans hemsida: http://www.nordiskatradgardar.se/

För mer information om våra böcker, kontakta gärna: Charlotta Larsson, PR-ansvarig Bonnier Fakta, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 08-696 80 50