Augustprisvinnaren Jakob Wegelius tillbaka med ny makalös bok – Mördarens apa

Augustprisvinnaren Jakob Wegelius tillbaka med ny makalös bok – Mördarens apa

01 april, 2014 | Bonnier Carlsen

Augustprisvinnaren
Jakob Wegelius nya bok är en makalös och vindlande historia om ett gåtfullt
mordfall.
Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de
stora oceanerna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en
historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap,
hopp och förlåtelse. Mördarens apa är
en fristående fortsättning på den hyllade Legenden
om Sally Jo
nes från 2008.

Mördarens apa utkommer på Bonnier Carlsen och har recensionsdag den 16 april.Jakob Wegelius om Mördarens apa

– Idén till berättelsen fick jag medan jag arbetade med min förra bok, Teckningar från Antarktis. Jag befann mig då på en isbrytare i Södra oceanen. Kanske var det kylan och ödsligheten som fick min fantasi att vandra iväg till äventyr i en het och myllrande storstad, berättar han.

– Staden jag tänkte på var Lissabon. Ända sedan jag som 16-åring kom seglande dit med en av flottans skonerter, har Lissabon för mig framstått i ett skimmer av exotisk mystik. Därför var det självklart att Mördarens apa till stor del skulle utspela sig just där. 

För ett par år sedan bodde Jakob med sin familj i södra Indien under några månader. Där skrev han ett utkast till bokens andra del och i staden Cochins hamnkvarter hittade han avgörande pusselbitar till berättelsens intrig. 

Boken är illustrerad med fantastiska och fantasieggande bilder i svartvitt, alla gjorda med utsökt precision in i minsta detalj. 

– Det är resorna jag minns bäst av tiden med Mördarens apa. Fast egentligen har historien huvudsakligen växt fram i mitt arbetsrum i den småländska byn Mörtfors. Månader har blivit till år medan pappershögarna har växt på skrivbordet. Inte förrän berättelsen var färdigskriven började jag teckna bilderna. Ett drygt år senare var boken klar, berättar Jakob.

Sagt om Mördarens apa:

”De många personerna är vältecknade och intressanta, miljöerna andas av färg och dofter, och de korta kapitlen ger ett flyt och driv åt den spännande historien. Mördarens apa är en stark berättelse om trofasthet och vänskap med ett drag av gammaldags hederlig äventyrsbok. Passar både bokslukare och de som vill ha en härlig högläsningsbok!” 
Svante Ors, Bibliotekstjänst
 
”… en existentiell thriller.” Yukiko Duke 

Sagt om Augustprisvinnande Legenden om Sally Jones:

”… så vackert skriven och så finurligt komponerad att
man blir alldeles varm om hjärtat. Tänk att det fortfarande görs sådana här
böcker …”
Expressen

”Ord- och bildkonstnär som når rakt in i hjärtat”
Svenska Dagbladet

 För mer information, kontakt med författaren och beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se
08 696 81 89

Läs mer om boken.