Alla tittar på Alfred – en bilderbok om blyghet av Johan Unenge och Maria Nilsson Thore

Alla tittar på Alfred – en bilderbok om blyghet av Johan Unenge och Maria Nilsson Thore

21 maj, 2014 | Bonnier Carlsen

Alla tittar på Alfred av Maria Nilsson Thore och Johan Unenge (rec dag 2 juni)

Dynamiskt bilderbokssamarbete om Alfred som brottas med känslan att stå i centrum. En fascination för blyghet, och plågsamma minnen av släktträffar, har inspirerat Johan Unenge. Hans humoristiska, rappa text fångas perfekt upp av prisbelönta bilderboksskaparen Maria Nilsson Thore, och tillsammans skapar de en oemotståndlig bok för alla små – och stora – att känna igen sig i.

Alfred
tycker inte om när man tittar på honom
. Varje gång någon gör det så krymper han
en aning. Det vimlar av ögon överallt. Och Alfred blir bara mindre och mindre.
”Hur liten kan en pojke bli egentligen?” undrar hans föräldrar. Men en dag
när Alfred är på kalas råkar han göra något så att alla skrattar. Då börjar han
växa igen. Och växa. Och VÄXA! Men vad händer när man blir så stor att inga
andra längre får plats?

Hur kom ni på idén till den här historien?
– Jag är fascinerad av blyghet, hur djupt den egentligen sitter i ett barn. Barn som plötsligt får uppmärksamhet kan flippa ur totalt och bli alldeles hopplösa. Alla har vi väl sett nån liten treåring köra nakendans inför alla gäster. Att berätta det som en rent fysisk förvandling gjorde det till en kul bok tycker jag, säger Johan.

Var ni själva blyga som barn?
– Jag tyckte det var oerhört plågsamt att stå i centrum som barn. Och värst (som i boken) var släktträffar. Och båda mina barn har nog varit blygare än barn i allmänhet. Som vuxen såg jag en film med mig själv i sjuårsåldern. Det var ett oerhört odrägligt och självupptaget barn. Ändå tänker jag på mig själv som blyg som liten, berättar Johan.
– Jag är yngst av tre och var inte blyg som barn, utan var van vid uppmärksamhet, och gillade det. Jag har framfört en och annan dans och stått på scen på roliga timmen. Men i vissa sammanhang är det klart att jag kunde känna mig blyg också. Lite både och är jag fortfarande. Kanske blev jag något blygare som vuxen. Tack och lov! säger Maria Nilsson Thore.

För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89

http://www.bonniercarlsen.se/bocker/bilderbocker-barnungdom/a/alla-tittar-pa-alfred/