Det goda sovjetiska köket – memoar, kokbok och kulturhistoria

Det goda sovjetiska köket – memoar, kokbok och kulturhistoria

25 augusti, 2014 | Wahlström & Widstrand

Anya von Bremzen är en av USA:s mest kända matskribenter och har gett ut fem kokböcker,  men hennes Det goda sovjetiska köket är något helt annat. Det är en återblick, inte bara på Anyas egna barndom, utan på hela den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Genom att tillaga maträtter – enkla eller överdådiga – från vartenda decennium av den ryska och  sovjetiska 1900-talshistorien har Anya skrivit en bok som är memoar, kokbok och kulturhistoria på samma gång.

Den framstående matskribenten Anya von Bremzen lever i två skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det förflutna att framstå i ett rosenrött skimmer.

En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök – det var Anya von Bremzens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var trist och absurt – och ibland barnsligt glädjefullt. Och till slut fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till USA.

För att återskapa detta förflutna, alla dess bitterljuva dofter och smaknyanser, beslutar sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin: att tillaga maträtter – enkla eller överdådiga – från vartenda decennium av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana
recept återges i boken.

I boken Det goda sovjetiska köket skildrar Anya vad maten betydde för hennes familj, men
också för landet som helhet: att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man hade tur. Och den får oss att reflektera över matens betydelse i våra egna liv.

Recensionsdag den 18 september.

Om författaren
Anya von Bremzen är född 1963 i Sovjetunionen, kom som tioåring till USA och bor i dag omväxlande i New York och Istanbul. Hon är en av USA:s mest kända matskribenter, medverkar i tidskrifter som Food&Wine och New Yorker och har gett ut fem kokböcker.