Det nyinstiftade Våga vara snäll-stipendiet delas ut för första gången 22 oktober

Det nyinstiftade Våga vara snäll-stipendiet delas ut för första gången 22 oktober

09 oktober, 2014 | Bonnier Carlsen

2014 är det 75 år sedan den allra första boken om omåttligt populära och folkkära Pelle Svanslös gavs ut. I böckerna om Pelle Svanslös och hans vänner finns det en värdegrund som utgår ifrån att alla människor är lika mycket värda och att man inte behandlas efter vem man är utan efter hur man är och vad man gör. Med den visionen som grund instiftar med start från i år Sagogränd AB, som kontrollerar rättigheterna för Pelle Svanslös, Våga vara snäll-stipendiet som kommer delas ut för första gången den 22 oktober i år.

Våga vara snäll-stipendiet är på ett prisbasbelopp (i år 44.400:-) och uppmärksammar särskilt förskolor, förskoleklasser, förskolepersonal och pedagoger som på olika sätt har arbetat med att utveckla barns förståelse för allas lika värde.

– I dessa tider känns devisen ”våga vara snäll” mer aktuell än någonsin och kan vi göra skillnad för ett endaste barn så har vi lyckats med den grund som vi vill att Våga vara snäll-stipendiet ska stå för, säger Mats Fromme, vd på Sagogränd AB.

Lagom till jubileumsåret utkommer även fyra nya böcker om de älskade katterna från Uppsala. Författarna Åsa och Michael Rönn har baserat sina berättelser på Gösta Knutssons klassiska historier, men de har också lagt till en del nyheter. Illustrationerna av Ingrid Flygare bygger på Jan Gissbergs klassiska Pellebilder.

Välkommen på stipendieutdelning!
Den 22/10 kl. 8-9.30 hålls en pressträff på Rum för Barn i Kulturhuset i Stockholm där Våga vara snäll-stipendiet delas ut för första gången. Förutom stipendieutdelning bjuds det på en härlig frukost, ett anförande av Stefan Einhorn om snällhet och med sig hem får alla gäster de nya Pelle Svanslös-böckerna – en riktig snäll start på dagen. 

OSA till madeleine.carlsson@skuggeco.se (begränsat antal platser).

Press- eller intervjuförfrågningar:
Madeleine Carlsson, Skugge&co,
070-678 19 90, madeleine.carlsson@skuggeco.se

Frågor om Våga vara snäll-stipendiet eller Sagogränd AB: 
Mats Fromme, Sagogränd AB, 
0707-97 97 97, mats.fromme@sagogrand.se

Pressrelaterade frågor om boken Pelle Svanslös-böckerna eller recensionsexemplar:
Tove Kullenberg, Bonnier Carlsen, 076-526 11 89, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se.