”Mördarens apa” av Jakob Wegelius Augustprisnominerad 2014!

”Mördarens apa” av Jakob Wegelius Augustprisnominerad 2014!

20 oktober, 2014 | Bonnier Carlsen

Jakob Wegelius Mördarens apa är Augustprisnominerad 2014. 

Mördarens apa är en fristående fortsättning på den hyllade Legenden om Sally Jones, som belönades med Augustpriset 2008.

Mer information om Jakob Wegelius samt pressbilder finns här.

Läs mer om boken.
Ladda hem omslagsbild här 

För inlagebilder, recensionsexemplar samt kontakt med författaren, kontakta marie-jungsand@bonnierforlagen.se 08 696 84 73 

Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora oceanerna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse. 


Jakob Wegelius om Mördarens apa

– Idén till berättelsen fick jag medan jag arbetade med min förra bok, Teckningar från Antarktis. Jag befann mig då på en isbrytare i Södra oceanen. Kanske var det kylan och ödsligheten som fick min fantasi att vandra iväg till äventyr i en het och myllrande storstad, berättar han.

– Staden jag tänkte på var Lissabon. Ända sedan jag som 16-åring kom seglande dit med en av flottans skonerter, har Lissabon för mig framstått i ett skimmer av exotisk mystik. Därför var det självklart att Mördarens apa till stor del skulle utspela sig just där. 

För ett par år sedan bodde Jakob med sin familj i södra Indien under några månader. Där skrev han ett utkast till bokens andra del och i staden Cochins hamnkvarter hittade han avgörande pusselbitar till berättelsens intrig. 

Boken är illustrerad med fantastiska och fantasieggande bilder i svartvitt, alla gjorda med utsökt precision in i minsta detalj. 

– Det är resorna jag minns bäst av tiden med Mördarens apa. Fast egentligen har historien huvudsakligen växt fram i mitt arbetsrum i den småländska byn Mörtfors. Månader har blivit till år medan pappershögarna har växt på skrivbordet. Inte förrän berättelsen var färdigskriven började jag teckna bilderna. Ett drygt år senare var boken klar, berättar Jakob.

Sagt om Mördarens apa:

”Boken är riktigt spännande och målande skriven. Det är svårt att sluta läsa och man känner med karaktärerna. Ett mästerverk.”
Kamratposten, Bokpanelen, betyg 5 av 5 möjliga
‘”… detta är en allåldersbok, öppen och tillgänglig, därtill osedvanligt vacker. En äldre tids dofter och komplicerade sammanhang blir levande och gripbara, och Jakob Wegelius visar sitt mästerskap, både som författare och illustratör.”
Magnus Haglund, Göteborgs-Posten
”Det blir en femma. Det är en fantastisk bok!”
Yukiko Duke, SVT Gomorron