Sex vinnare från Bonnier Fakta i Årets Måltidslitteratur 2014

Sex vinnare från Bonnier Fakta i Årets Måltidslitteratur 2014

23 oktober, 2014 | Bonnier Fakta

När
vinnarna i Årets Måltidslitteratur presenterades vid prisutdelningen på Nordiska museet den 22 oktober belönades hela sex böcker från
Bonnier Fakta. De vinnande böckerna är:

Glöd med Björn Frantzén : grillen, smaken, ölen av Björn Frantzén, i kategorin Mat och dryck i kombination.

”Här överlämnar en av våra absolut främsta kockar kloka råd om teknik, underbara smaker och intressanta dryckestips. En varm för att inte säga glödhet bok för sommarens väldoftande grillkvällar.”

Delicious : bakverk för en godare höst och vinter av Roy Fares, i kategorin Söta bakverk.

”Den här boken är guld värd för alla som får stora skördar av äpplen och päron. Choklad och citrusfrukter förgyller läckra tårtor, och mot slutet av boken frestar bullar och kakor med saffran”

Bra kött : från nos till svans av Gert Klötzke och Niclas Wahlström, i kategorin Grundkokböcker.

”Denna kulinariska bibel är som en riktigt god kötterrin: vacker, aptitlig, karaktärsfull, noggrant tillverkad och avsmakad. Ett överlägset standardverk av internationell klass som behandlar allt från bäver till grisöron.”

Semester: från försommarfest till kräftskiva av Jens Linder och Johanna Westman, i kategorin Ceremoniella måltider.

En semestermanual för alla oss utbrända som ger upp redan vid
solstolsuppvecklandet. Med instruktiv retropedagogik leds vi genom sommarens
oundgängliga ritualer, från släktkalasbuffén via lata läckra sallader till en
anslående kräftmartini”

Öl – smakerna, hantverket, stilarna av Joel Linderoth och Darren Packman, i kategorin Dryckeslitteratur – öl.


”En vacker djupdykning ner i den hastigt växande flodvågen av hantverksöl,
fullföljd med kraftfullt avstamp, kunskapsfylld berättarglädje och frustande
entusiasm.”

Det vilda köket av Lisen
Sundgren och Rune Kalf-Hansen i kategorin Livsstilslitteratur.


”Det krävs en vildsint kock och en hängiven örtkännare för att skapa en så
friskt vågad vägvisare till naturens ännu så länge okända skafferi – en
negligerad värld av välsmakande ekologi.”

Årets Svenska Måltidslitteratur delas ut av Måltidsakademien för
fjortonde året i rad. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland
kokböckerna. I år finns 363 titlar med i
den katalog som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att
Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

För mer information, kontakta Charlotta Larsson, PR-ansvarig för Bonnier Fakta, tfn 08-696 80 50 eller charlotta.larsson@bonnierforlagen.se