Tony Samuelsson får Karin Boye-priset

Tony Samuelsson får Karin Boye-priset

07 november, 2014 | Wahlström & Widstrand

För 16:e året i rad delar Huddinge kommun ut Karin Boye litterära pris. Priset är till minne av Karin Boye och ska stimulera till verk i hennes anda. Årets litterära pris på 25 000 kr går till författaren och kulturjournalisten Tony Samuelsson och delas ut den 19 november på Fullersta Gård i Huddinge.

– Det känns fint att få uppmärksamma en författare som lyckas förena så oerhört viktiga frågeställningar och budskap, med så stor romankonst. Tony Samuelssons historiska tankeexperiment ställer frågor om vem som har makten att skriva en nations historia och visar på hur en normalisering av tidigare omöjliga problemformulering succesivt kan förändra människors sätt att tala, tänka och ett samhälle i stort. Det är ingen tillfällighet att detta känns så väldigt aktuellt i en tid då främlingsfientliga partier tar sig in i Europas parlament och riksdagshus, säger Nick Jones, bibliotekschef i Huddinge kommun och juryns sammankallande.

Tony Samuelsson föddes 1961 i Karlskrona, men växte upp i Farsta. Han har jobbat som fabriksarbetare, chaufför, sjukvårdsbiträde men också skrivit filmmanus och essäer. Tony skriver även kulturjournalistik för bland annat Dala-Demokraten, Mål och Medel och LO-Tidningen. I hans romaner skildrar han ofta människor i både arbete och vardagsliv och deras sökande efter en djupare  tillhörighet.

Samuelsson gjorde debut med romanen ”Seymour” (1989)  och några av hans senare verk är ”Arbetarklassens bästa partytricks” (2006), som är en essäsamling om arbetartraditionen och samhällsengagerade författare i svensk litteratur samt den kontrafaktiska romanen ”Jag var en arier” (2009) som utgår från hypotesen att Tyskland vann andra världskriget. Handlingen utspelar sig på 1970-talet i ett Sverige som är en självklar del i ett naziimperium som lagt under sig hela Europa. Förutsättningar som också gäller i den kritikerrosade ”Kafkapaviljongen” som kom ut i år (2014).

– Jag är förstås glad och mycket hedrad över att ha fått det här priset. Särskilt som Karin Boyes roman Kallocain är en nästan obegripligt stor prestation, jag håller den som en av 1900-talets stora dystopier. Jag läste den i ungdomen och jag läste den igen inför arbetet med mina egna romaner om ett alternativt, nazistiskt Sverige. Boyes skildring av det totalitära samhället inifrån, där individens mänsklighet och känsloliv betraktas som onormalt och måste undertryckas, hjälpte mig att ge en bild av förtrycket i Kafkapaviljongen, berättar Tony Samuelsson.

Priset delas ut den 19 november kl 17.30 på Fullersta Gård i Huddinge samtidigt som Huddinge
kommuns Arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet delas ut.

Juryns motivering:
Tony Samuelsson tilldelas Karin Boyes litterära pris år 2014 för att han, i Boyes anda, förmedlar en smärtsam insikt i förtryckets intrikata maktmekanismer och författarens livsviktiga motståndskamp.