Arne Anka – en stark röst mot nynazism

Arne Anka – en stark röst mot nynazism

09 december, 2014 | Kartago

Från sin position vid bardisken har Arne Anka kommenterat dagsläget i Sverige sedan 1983. Nu gör han det med större briljans än någonsin i den nya boken ”ARNE ANKA Dagbok från Svitjod”. För första gången möter vi Arne Anka i färg, men ämnet är mörkt, trots seriens vassa humor.

–  Jag ville gräva i nynazismens nytändning. Rasismen är, vid sidan av nationalismen, något av de mest internationella fenomen som finns. Alla kulturer inbillar sig att just deras språk, kultur och gastronomi är det enda riktiga och att alla andra folk lever i en illvillig förvirring, och bara väntar på att bli upplysta. Jag ville försöka förstå vad det är som gör att vi i dag, i dessa tider av globalisering och bredband för alla, 70-tals-flummarens absoluta önskedröm, upplever en ökande nynazistisk utbredning, säger serieskaparen Charlie Christensen.

Arne Anka som serie har utvecklats under sina 30 år. Redan från start fanns där den politiska satiren, men utblandad med en stor dos igenkänningshumor i krogmiljö. I dag är den politiska rösten än mer påtaglig. Och det politiska läget, med bland annat Sverigedemokraternas intåg i Sveriges riksdag, har lett fram till bokens genomgående tema om nationalism och nynazism.

–  När jag började med denna serie i februari visste jag bara att jag ville göra något om nynazismens nytändning. Lasermannen, Peter Mangs och Breivik har lämnat djupa kratrar i tankeverksamheten hos efterkrigstidens barn. Hur kan någon, med all information vi har i dag, bli som dem? Det var frågor jag ville fördjupa mig i, säger Charlie Christensen om arbetet med Arne Anka – Dagbok från Svitjod.

Releasefest för Arne Anka – Dagbok från Svitjod

När: 16/12 klockan 17.00 – 20.00

Var: Folkbaren, Hornsgatan 72, Stockholm.

Köp boken till specialpris och få den signerad av Arne Ankas tecknare Charlie Christensen.
Vi bjuder tidiga gäster på cava.

Boksignering

14/12 på Söderbokhandeln, Götgatan 37, Stockholm. Klockan 14.00. Charlie Christensen tillsammans med fler av Kartago förlags välkända tecknare: Nina Hemmingsson, Jan Stenmark och Jesper Waldersten

20/12 på Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32, Stockholm. Klockan 12.00

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se  08-6968370

www.kartago.se