Alex Haridi, manusförfattare till SVT-serien Blå ögon, romandebuterar

Alex Haridi, manusförfattare till SVT-serien Blå ögon, romandebuterar

17 december, 2014 | Bonnier Carlsen

Manusförfattaren Alex Haridi (född 1979 i Stockholm) har skrivit för dramaserier som Anno 1790, Äkta människor och Blå ögon på SVT. När han nu romandebuterar är det med en driven och lyhörd utvecklingsroman och psykologisk thriller – i ett.

Huset mittemot är en gotiskt inspirerad utvecklingsroman i samma anda som To Kill a Mockingbird och Stand by me. Stundtals krypande otäck, stundtals humoristisk, fångar den känslan av att vara tretton år och den enda på hela jorden som inte fattar hur allt hänger ihop.

Idén till Huset mittemot föddes när Alex hittade en grav utan gravsten på kyrkogården i den lilla byn på finska landsbygden som hans mamma kommer ifrån. Istället för en sten fanns där ett ljus och någon såg till att det ljuset aldrig slocknade.

Alex Haridi (född 1979 i Stockholm) är arbetsnarkomanen som bakar tvångsmässigt varje gång han har en deadline. Bland övriga missbruk kan nämnas indiefilmer med lyckliga slut och hans två älskade gudsöner. 

Varför blev det just en ungdomsroman?
– Det här tar ett emot att erkänna för en person med kontrollbehov, men när jag skrev det första utkastet hade jag ingen aning om vad det var för bok jag skrev, säger Alex Haridi. Jag skickade in det till flera olika förlag och alla svarade samma sak: ”Det här är jättebra men du förstår väl att det är en ungdomsroman?” Jag hade inte förstått det. Jag hade skrivit det jag själv ville läsa. Men nu vet jag vad nästa bok ska bli, det blir en till ungdomsroman. Och efter det en till. Och en till. Och en till. Jag vill aldrig skriva något annat.

Vad gillar du själv att läsa?
– Utvecklingsromaner. Från Dickens och systrarna Brontë till John Green och Carol Rifka Brunt. Jag tröttnar aldrig på att läsa om hur barndomens illusioner krossas och ett nytt, vuxnare liv föds ur spillrorna. Och stöter jag dessutom på en bok inom underkategorin ”internatskoleroman” så tar jag den direkt. Man kan ju inte annat än älska ungdomar i grupp som skapar egna minisamhällen. 

Huset mittemot utkommer på Bonnier Carlsen och har recensionsdag den 26 januari 2015.  För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89  www.bonniercarlsen.se