Moderna succédeckare i vårens klassikersläpp

Moderna succédeckare i vårens klassikersläpp

13 januari, 2015 | Bonnier Pocket

Vårens släpp från Albert Bonniers Klassiker består av fyra moderna deckarklassiker: ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman, ”Spionen som kom in från kylan” av John Le Carré, ”Stenarna skola ropa” av Ruth Rendell och ”Schakalen” av Frederick Forsyth. Omslagen är skapade av papperskonstnären Fideli Sundqvist.

Alla dessa böcker har blivit stilbildande för deckargenren och tidigt fått klassikerstatus. Förorden är skrivna av Therése Söderlind (Kerstin Ekman), Helena von Zweigbergk (Ruth Rendell), Andreas Norman (Frederick Forsyth) och Thomas Engström (John le Carré).

Händelser vid vatten (1993) belönades bland annat med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris och har översatts till ett stort antal språk. Berättelsen tar sin början på sjuttiotalet, i den tynande norrländska byn Svartvattnet. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet.

Ruth Rendell är en av världens ledande kriminalförfattare, med rader av internationella utmärkelser för sina böcker. I Stenarna skola ropa (1977) ger hon sitt kanske mästerligaste prov på sina insikter i det morbida psyket. Huvudpersonen Eunice Parchman verkar vara det perfekta hembiträdet. Men under ytan döljer sig en dödligt farlig kvinna. Eunice har nämligen en hemlighet som hon är beredd att dö – eller döda – för att dölja: hon kan varken läsa eller skriva.

Spionen som kom in från kylan (1963) har kommit att bli den mest berömda av alla agentromaner och gjorde John le Carré till ett världsnamn. Romanen beskriver det spioneri som västvärlden och Sovjetunionen bedrev mot varandra under kalla kriget. Med sugande dramatik skruvas spänningen obönhörligt fram mot det överraskande slutet på denna insiktsfulla historia om det kalla krigets skoningslösa värld och om spionens ensamhet.

Schakalen (1971) blev Frederick Forsyths stora genombrott och stilbildande för den moderna thrillern. Schakalen är världens skickligaste yrkesmördare. Han opererar snabbt, diskret och obevekligt. Hans offer: general de Gaulle, Frankrikes president. Men polisen har fått ett tips. Jakten har börjat.

Omslagen är skapade av papperskonstnären Fideli Sundqvist som byggt tredimensionella pappersmotiv för att gestalta berättelserna.

–  Det var jättekul! Jag är väldigt förtjust i deckare så det var en passande genre. Jag läste böckerna i somras så det var värsta lyxsommarjobbet. Det var uppfriskande att skära blodpölar i papper och uttrycket gör sig fint just till klassikertemat tycker jag, säger hon.

Hur kom du fram till motiven?

–  Jag läste böckerna och kollade på ett par filmatiseringar. Skissade lite och tog en och annan promenad och till slut hade jag ett par idéer till varje omslag. Sen tog jag skisserna en omgång till och gjorde ut dem i datorn och kunde på så vis bolla dem med förlaget. Under själva byggandet uppstår ofta andra lösningar och idéer som är svåra att komma på när man skissar och antecknar, som att glasögonen på ”Stenarna skola ropa” till exempel sjunker ner i blodpölen.

Om Albert Bonniers Klassiker:
Redan 1960 presenterade Albert Bonniers Förlag den uppskattade Delfinserien. 2007 kom serien Albert Bonniers Klassiker med ett urval som spänner mellan smalt och brett, äldre och modernt, utländskt och svenskt, saga, dikt och prosa. Alla utgåvor är försedda med nyskrivna förord och ny design och en del nyöversättningar och originalutgivningar förekommer.

För mer information, recensionsex eller bilder, vänligen kontakta:
Marie Björk, PR- och informationsansvarig Albert Bonniers Klassiker
marie.bjork@bonnierforlagen.se eller 08-696 83 70