​Ulf Starks och Stina Wirséns Systern från havet som bilderbok, utställning och teater. Välkommen på frukostpresentation den 5/2

​Ulf Starks och Stina Wirséns Systern från havet som bilderbok, utställning och teater. Välkommen på frukostpresentation den 5/2

22 januari, 2015 | Bonnier Carlsen

Systern från havet handlar om Sirkka, ett finskt krigsbarn som kommer till Sverige under kriget. Den specialskrevs av Ulf Stark som pjäs till Marionetteatern 2011, och Stina Wirsén gjorde dockorna till den hyllade föreställningen. Pjäsen har nu blivit en bilderbok (rec dag 28/1), och en utställning öppnar den 5/2 på Kulturhuset Stadsteatern. Uppsättningen har dessutom nypremiär på Marionetteaterns scen 21/3.

Välkommen på frukostpresentation!
Torsdag den 5/2 kl 8.45-9.15 på Rum för barn, Kulturhuset Stadsteatern.
Frukost serveras från 8.15. Ulf Stark, Stina Wirsén, Helena Nilsson och Helena Gomér berättar om boken, utställningen och pjäsen. 

Ingång via Kulturhuset/Plattan, därefter hiss till våning 4. 
Osa till tove.kullenberg@bonnierforlagen.se senast 4/2.

Läs mer om boken och uppsättningen.

Hur kom idén till Systern från havet?

– Idén att skriva något om flyktingbarn har föresvävat mig länge. Under vinterkriget och fortsättningskriget kom det ca 72000 barn till Sverige från Finland. Undan krig och bomber. Till svenska familjer. Min frus kusin var en av dem. I dagens läge när ca 7000 ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige förra året så är detta ett ämne som är viktigt – för dem som kommer hit, för dem som möter dem i skolan, i samhället, säger Ulf Stark.

Stina Wirsén:
– För mig handlar det om identifikation och om spegling. Det kunde varit jag. Som vinkade av mitt barn. Eller som var liten själv och satt på ett tåg, eller på en båt, utan att veta vart jag skulle hamna.

Från början var Systern från havet en pjäs, och nu blir det både bok och utställning. Hur kommer det sig?

– Bilderboken är ju kusin till teatern. Nu får vi möjlighet att nå utöver en teaterscen – till Malmö, till Göteborg, till andra länder med samma frågeställningar, samma tragedier, samma hopp om något bättre för världens barn. Som Amos Oz så tror jag på teskedens metod, att göra det lilla – men många gånger. Och få göra det med bästa sällskap: Stina Wirsén, säger Ulf Stark.

– Barns utsatthet är fokus i berättelsen. Och barns kraft. Det är dessa två flickor som hittar formen för en gemenskap, som hjälper varandra och sig själva. Jag hoppas att föreställningen, utställningen och boken sätter ljus på barns situation nu och då. På de ensamkommande flyktingbarn som idag står med hjärtat ih handen vid Sveriges gränser, säger Stina Wirsén.

För mer information samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89