Kartago förlag öppnar upp med en politisk vår

04 februari, 2015 | Kartago

Elin Lucassi, en av tecknarna bakom antologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens”, släpper nu sin debutbok ”Jag är den som är den”. I Anneli Furmarks ”Den röda vintern” kastas vi tillbaka till 70-talet, i spillrorna av en socialdemokratisk regering, där Siv försöker slå sig fri både partipolitiskt och känslomässigt. Och så firar vi tio år med Stockholmsnatt. Våren på Kartago har börjat!

Jag är den som är den består av en färgstark samling grafiska illustrationer, seriestrippar och skämtteckningar. Bilderna handlar mycket om kroppen, om feminism och om mens och pekar på den struktur som påverkar och omger oss överallt och hela tiden. Hur reagerar vi på ”Mäns ord i kvinnors munnar” och de uppmuntrande orden sluta hata din kropp ge dig själv en kram i stället i ”pojkpeppen”?

Elin Lucassi är serietecknare, illustratör och skribent. Med sitt arbete vill hon försöka nå den egentliga kärnan i de företeelser hon skildrar, oavsett om det är genusfrågan eller mansrollen. Framförallt vill hon få läsaren att tänka och ifrågasätta, ibland med skrattet som verktyg.

Jag är den som är den är en uppmaning om att våga ta plats både fysiskt och mentalt, och att istället för att ursäkta sig våga vara den som är den. Framförallt så förmedlar hon budskapet med humor och fantastiska illustrationer.

Recensionsdag 9/2

 

Den röda vintern är en lågmäld dramatisk relationsskildring i 70-talets Sverige, där märkliga politiska sekter tar över flera människors liv och förhållningssätt. Kontoristen och trebarnsmamman Siv träffar i hemlighet den unge maoisten Ulf. Tycke uppstår och en rad intima möten inleds som måste hållas hemliga för maken och barnen. En historia som skildras under en tid för kvinnlig frigörelse och politiska rubbningar. Den röda vintern behandlar ämnet politik och familjerelationer samtidigt som den utforskar gränserna kring att våga utmana både sig själv och sin relation. Boken utgör den sista delen i en löst sammanhängande triologi av Anneli Furmark.

Recensionsdag 30/1

 

Tio år med Stockholmsnatt

Det har nu gått ett decennium sedan vi först fick möta de partyglada karaktärerna i Stockholmsnatt, det firar vi med en samlingsvolym där även ett helt nytt album, med i bokform ej tidigare publicerat material, ingår. Under åren har vi fått följa med på platser som rökiga barer och vidare till villor. Våra karaktärer har utvecklats från hipsters till medelålders lattepappor.

Stockholmsnatt har publicerats regelbundet i Svenska Dagbladet sedan starten 2005. Satiren och den politiska undertonen har alltid funnits där och samtalen har kommit att utvecklas från tankar om luvtröjans individualistiska betydelse, hantverket i en egenhändigt producerad öl till att hämta ungarna på dagis.

Recensionsdag 24/2

 

 

Kom på releasefest:

”Jag är den som är den” firas på Folkbaren, Hornsgatan 72, torsdag 5 februari klockan 18.00

Passa på att köpa boken till specialpris och få den signerad av tecknaren Elin Lucassi. Vi bjuder tidiga gäster på cava.

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se