Denise Mina, Anne Holt, Belinda Bauer och Jussi Adler-Olsen klara för Crimetime Gotland – Sveriges nya internationella deckarfestival!

Denise Mina, Anne Holt, Belinda Bauer och Jussi Adler-Olsen klara för Crimetime Gotland – Sveriges nya internationella deckarfestival!

17 februari, 2015 | Bonnierförlagen

Den 13-16 augusti 2015 är det premiär för Crimetime Gotland – Sveriges nya internationella deckarfestival. Under en fullspäckad långhelg kan deckarentusiaster möta sina favoritförfattare i Visby. Festivalen bjuder på ett 50-tal programpunkter med 40 svenska och internationella författare. Bland de utländska gästerna märks norska deckardrottningen Anne Holt, danska hyllade författaren Jussi Adler-Olsen och brittiska stjärnorna Denise Mina och Belinda Bauer. Medverkar gör även flera av Sveriges mest populära deckarförfattare: Lars Kepler, Jens Lapidus, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Viveca Sten, Åsa Larsson med flera. Festivalpassen släpps tisdagen den 17 februari.

Bakom festivalen står Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland. Den 13-16 augusti är det premiär för Crimetime Gotland som blir Sveriges nya mötesplats för alla deckarentusiaster. På festivalen deltar 40 deckarförfattare – från våra mest kända svenska deckarstjärnor till spännande debutanter och hyllade utländska författare.

På programmet står bland annat personliga författarmöten, seminarier, film och teater. Besökarna kommer också att kunna åka på utflykter, följa med på mordvandringar, lösa deckargåtor och anmäla sig till skrivarskola med kända författare.

– Jag är mycket glad och stolt över att kunna presentera detta breda och spännande festivalprogram. Deckare och spänningslitteratur berör människor i alla åldrar. Vi vill skapa ett ännu större sug för läsning och nära, personliga möten mellan författare och deckarälskare i den magiska miljö som Visby erbjuder, säger Carina Nunstedt, programchef för Crimetime Gotland.

Idag är 28 namn klara. Däribland norska Anne Holt, danska Jussi Adler-Olsen och brittiska författarna Denise Mina och Belinda Bauer.

Bauer ser mycket fram emot Sverigebesöket.

– Min enda relation till Sverige är via mina böcker och jag kan inte tänka mig en bättre plats än Gotland att träffa mina läsare på!, säger den prisbelönta författaren.

Även flera av Sveriges främsta deckarförfattare kommer till festivalen: Gotlandsförankrade deckarstjärnorna Håkan Nesser, Anna Jansson, Marie Jungstedt och Håkan Östlundh samt hyllade författarna Jens Lapidus, Lars Kepler, Kristina Ohlsson, Christoffer Carlsson och Viveca Sten.

Crimetime Gotland välkomnar även barn och unga. På barn- och familjescenen i Almedalen medverkar bland annat internationellt framgångsrika Martin Widmark, som bland annat skrivit de populära böckerna om LasseMajas Detektivbyrå, Anna Jansson som skrivit barnböckerna om Emil Wern (vid sidan av sin Maria Wern-serie), deckarförfattaren och nyblivna barnboksförfattaren Åsa Larsson med flera.

– Jag tror absolut att festivalen kan väcka barn och ungas läslust. Läsglädje är faktiskt väldigt smittsamt, säger Åsa Larsson, som är aktuell med den nya hyllade Pax-serien.

Även nya stjärnskott finns att upptäcka såsom debutanterna Stefan Ahnhem, Emelie Schepp och Mikaela Bley.

Medverkande författare på Crimetime Gotland 2015 (fler namn tillkommer).

Denise Mina (UK)

Belinda Bauer (UK)

Anne Holt (Norge)

Jussi Adler-Olsen (Danmark)

Alex Marwood (UK)

Lars Kepler

Jens Lapidus

Håkan Nesser

Anna Jansson

Mari Jungstedt & Ruben Eliassen

Viveca Sten

Åsa Larsson

Martin Widmark

Kristina Ohlsson

Christoffer Carlsson

Catharina Ingelman-Sundberg

Carin Gerhardsen

Stefan Ahnhem

Katarina Wennstam

Karin Wahlberg

Anders de la Motte

Ninni Schulman

Håkan Östlundh

Camilla Grebe

Emilie Schepp

Varg Gyllander

Mikaela Bley

Det detaljerade dag-för-dag-programmet presenteras senare i vår tillsammans med hela listan på medverkande författare.

Biljetter

Festivalpass släpps tisdagen den 17 februari, läs mer och boka på: www.crimetimegotland.se

Pressbilder

Pressbilder finns på www.crimetimegotland.se

Kontakt

Press

Natalie Pettersson, ILES PR

076 867 10 60

natalie@iles.se

Books & Dreams

Carina Nunstedt, programchef Crimetime Gotland

070 667 73 46

carina@booksdreams.se

Blixten & Co

Vera Tjärnå, marknadsansvarig

076 840 04 29

vera@blixten.se