Månpockets nyheter i april

Månpockets nyheter i april

18 mars, 2015 | Månpocket

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

”Missa inte den här boken.” John Green, författaren till Förr eller senare exploderar jag

Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla formatet. Minnets trådar drar oss in i ett sedan länge glömt händelseförlopp där en liten pojke stod öga mot öga med förgörande ondska och fann den vackraste vänskap man kan önska. Med titlar som American Gods och The Sandman är Neil Gaiman i dag en prisbelönt fixstjärna på fantasyhimlen med läsare över hela världen.

De utstötta av Elly Griffiths

”En härlig blandning av arkeologi, mord och relationer.” Arboga Tidning

Ruth Galloways senaste fynd är kvarlevorna av Jemima Green, även kallad mor Krok på grund av sin handprotes. Hon hängdes 1867 för mordet på ett av sina skötebarn, trots att barnets kropp aldrig återfunnits. Och ett fynd i graven, en mystisk amulett, lämnar inte Ruth någon ro.

Samtidigt hittas ett spädbarn dött i sin säng och två barn kidnappas. Paniken sprider sig i Norwich.

Skymningslandet av Marie Hermanson

En sorgesång över de ungas Sverige

Tjugotvååriga Martina är timanställd och bor i andra hand. Hennes valmöjligheter är lätt räknade. Så när Tessan erbjuder henne ett boende på herrgården där hon arbetar, säger Martina inte nej. Tessan är husa åt en gammal dam, som vore det fyrtiotal. Det är i den tiden damen befinner sig mentalt.

Snart accepterar de sina roller i damens låtsasvärld. De bor bra och hyresfritt, och börjar fantisera om att få stanna. Men så dyker en ovälkommen besökare upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse.

Knud, den store av Hanne-Vibeke Holst

Stor, stark och gripande

Knud, den store är berättelsen om Hanne-Vibeke Holsts far, författaren Knud Holst. Knud växer upp i en fattig bondfamilj i Danmark och har stora författardrömmar. Han vill bli poet och berömd och det blir han. Han är en av 1960-talets främsta diktare, men det som började så lyckligt förvandlas snart till djupaste olycka med för mycket alkohol, skilsmässa och isolering.

En gripande roman om ett författarliv och en generation, om den litterära eliten, den stora kärleken och en mörk familjehemlighet.

Låna är silver, råna är guld av Catharina Ingelman-Sundberg

Bovdrama på gott humör!” Borlänge Tidning

Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har lämnat livet på servicehemmet bakom sig och befinner sig i Las Vegas. Med utstuderad taktik, ett par löständer och varsin rullstol ska de överlista säkerhetssystemet på Casinot. De stulna pengarna ska mångdubblas och göra livet bättre för gamla och sjuka. Men innan de vet ordet av har det kriminella mc-gänget Bandangels fått ögonen på dem…

Juvelskrinet av Jan Mårtenson

”Perfekt läsning i hängmattan en solig dag.” Ingegerd Backlund, Nerikes Allehanda

Genom ett magnifikt smycke som hans flickvän Francine ärvt hamnar antikhandlare Homan mitt i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den tid då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare i det kejserliga palatset i Sankt Petersburg. Och han får hårdhänt lära sig att den som inte ger sig in i leken inte heller behöver dra sig ur…

Stora makters uppgång och fall av Tom Rachman

”Gripande och brutalt omskakande.” Sydsvenskan

Tooly Zylberberg är en ung amerikanska med en så trasslig barndom som bara 70-talet kunde bjuda på. Hon växte upp som hittebarn med ett gäng företagsamma hippies. Humphrey, en butter rysk bokälskare, den charmerande och livsfarliga Sarah och så Venn, den karismatiske ledaren som styrde allt och framför allt Tooly. Hon har nu dragit sig undan världen i ett antikvariat på landsbygden i Wales, böcker kan man lita på, inte människor. Men människorna ger sig inte. På nätet, detta förfinade fångstredskap, blir hon upptäckt

och tvingas åter möta sin barndoms hjältar/skurkar.

Märkta för livet av Emelie Schepp

”Det är andlöst spännande till sista sidan.” BTJ

En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus, utan minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugoett år senare får hon, som åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i ett mord på en chef på Migrationsverket. En mystisk pojke figurerar i utredningen och ju mer hon gräver i pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sitt eget mörka förflutna.

Ojämlikhetens anatomi av Per Molander

”En lysande essä om hur klyftor uppstår i ett samhälle. /…/ lättläst elegant.” Dalarnas Tidningar

Varje mänskligt samhälle utvecklar ojämlikhet. Politiken kan dock förmå samhället att röra sig mot jämlikhet. Men vilken politik?

Kring de tre frågorna bygger Per Molander sin essä som siktar på själva grundfrågan i den svenska politiken: vad kan man göra åt verkligheten?

Per Molander konstaterar att djupt liggande egenskaper hos människan tenderar till att skapa ojämlikhet i alla kända samhällen i historien.

Men lika viktigt är att politiken kan användas för att motverka människans natur. Hur mycket, är en fråga om civilisation eller, om man så vill, anständighet. Men inte all politik. Vad säger konservatismen, liberalismen och socialismen om ojämlikheten?

Ojämlikhetens anatomi är en skarp plädering för politikens möjligheter i ett land med växande klyftor.

Meningen med hela skiten av Nina Åkestam

”En väldigt sympatisk bok om dagens orimliga arbetsliv som alla arbetsgivare och studenter borde läsa.” Linda Skugge, Magasin Neo

Meningen med hela skiten handlar om en person och en generation som inte riktigt får ihop sina arbetsliv. En generation som hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna: Är det här vad jag borde göra? Vad har jag valt och valt bort? Vad är framgång egentligen, och vad ska det vara bra för? Och en person som fattat alla dåliga beslut man kan fatta, men som blev helt okej ändå: Flytten till New York, prestigefulla uppdrag och nyfunna vänner som när allting brister kommer över med kexchoklad mitt i natten. Det är en berättelse för dig som känner att livet bara spinner på utan att du hinner med. Som ibland undrar varför du går upp på morgonen. Och som vill komma lite närmare själva poängen att hitta meningen med hela skiten.