Från Shrek till barnboksvärlden – Henrik Tamm är tillbaka med Ninja Timmy!

Från Shrek till barnboksvärlden – Henrik Tamm är tillbaka med Ninja Timmy!

25 mars, 2015 | Bonnier Carlsen

Henrik Tamm har gjort succé som konceptdesigner i Hollywood, och arbetat med filmer som Shrek och Narnia. Nu skapar han makalösa världar i bokform i serien om Ninja Timmy. Böckerna har sålts till åtta länder och ges ut i höst i USA av Penguin Random House. Här kommer del tre i den populära serien: Ninja Timmy och den vita apans hemlighet.

Timmy och vännerna förföljer den vita apan, som stulit Skriftrullen om alltings ursprung. Jakten leder in i den djupa djungeln, full av blodtörstiga pirater och dödliga fällor, mot den uråldriga ubåtsbasen Nexor. Där sägs den mytomspunna ”Författaren” hålla till, men varför är apan på väg dit? Gamla hemligheter uppdagas och förrädare avslöjas i den tredje boken om Ninja Timmy.

Boken innehåller ett hundratal fullkomligt magiska illustrationer som tar läsaren med på en fantastisk resa.

Ninja Timmy serien har hittills sålts till åtta länder, inklusive USA. Där ges den första boken ut av Penguin Random House i november.

Henrik Tamm studerade 1992-1995 vid Art Center College of Design i Pasadena (Los Angeles), Kalifornien. Henrik har arbetat vid stora amerikanska filmbolag som Dreamworks, Warner Brothers, Paramount och Disney med bland annat filmerna Shrek, Kung Fu Panda och Narnia samt den kommande Tomorrowland. Henrik arbetar som konceptdesigner och illustrerar utifrån manus hur filmerna kommer att gestalta sig. 

– Jag började arbeta på Dreamworks när det var nystartat och ”the talk of the town”. Projektet skulle tydligen handla om en konstig grön figur och en åsna som räddar en prinsessa. Det visade sig vara Shrek, som vid det tillfället inte var mer än en idé. Jag började jobba, och tydligen gjorde jag någonting rätt, för vad som från början skulle vara fem veckor blev till två och ett halvt år med Shrek och nästan nio år på Dreamworks.

Vad är likheterna mellan det du gör som konceptdesigner och som författare?

– Man tänker nog mycket på samma sätt. Med konceptdesign så berättar man i bild, skapar en stämning för bildspråket i filmen. Ens jobb är att inspirera. Det hela handlar ju om fantasi, att skapa roliga men samtidigt trovärdiga världar och karaktärer. Steget till att berätta i ord är inte särskilt långt.

Utöver författarskapet och filmarbetet skriver Henrik även egna filmmanus och målar. Henrik är också aktuell med en utställning med motiv från Slussen i Stockholm, som ställs ut på Clarion hotell vid Skanstull under juni och juli.

För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89