Le Bakbok och Lottas jul är vinnare av Svensk Bokkonst 2014

Le Bakbok och Lottas jul är vinnare av Svensk Bokkonst 2014

27 mars, 2015 | Bonnier Fakta

Sébastien Boudets Le Bakbok och Lotta Kühlhorns Lottas jul har båda tilldelats utmärkelsen Svensk Bokkonst 2014 och finns utställda på Kungliga biblioteket fram till augusti.

Den 26 mars hade Svensk Bokkonst 2014 prisutdelning och vernissage på Kungliga biblioteket. Le Bakbok av Sébastien Boudet och Lottas jul av Lotta Kühlhorn, båda utgivna av Bonnier Fakta, var två av de vinnande titlarna.

Le Bakbok: Matbröd & sötebröd av den franske bagaren

Juryns motivering: ”Helgjuten bakbok med fransk feeling. Fin typografi, roliga vinjetter och snyggt präglat klotomslag. Illustrationer och foto fungerar fint på det obestrukna pappret och väcker lust till att baka. Det funktionella upplägget med nivåer efter svårighetsgrad på recepten uppskattas.”

Författare: Sébastien Boudet

Illustratör: Robin Enström

Fotograf: Stefan Wettainen

Formgivare: Fredrika Siwe

Lottas Jul

Juryns motivering: ”Underfundig formgivning och nostalgisk touch har gett ett härligt överdekorerat bokband, precis som en julgran ska vara. Formen speglar innehållet väl med juliga färgval och tydliga illustrationer. En stämningsskapande och rolig bok för en kul högtid! Ett stort plus för den funktionella registerstansningen.”

Författare: Lotta Kühlhorn


Formgivare: Lotta, Fabian och Sigge Kühlhorn


Illustratör: Lotta, Fabian och Sigge Kühlhorn

Den ideella föreningen Svensk Bokkonst gundades år 1933. Föreningen verkar för att inspirera och stimulera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker.

Av de 246 inskickade bidragen till Svensk Bokkonst 2014 utsågs 25 stycken vinnare traditionsenligt av juryn. Samtliga vinnare finns utställda på Kungliga biblioteket fram till augusti.