Jakob Wegelius nominerad till Nordiska Rådets Pris för Mördarens apa

Jakob Wegelius nominerad till Nordiska Rådets Pris för Mördarens apa

01 april, 2015 | Bonnier Carlsen

Jakob Wegelius är nominerad till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris, för boken Mördarens Apa. Vinnaren väljs av bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och offentliggörs under Nordiska rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavík. Prissumman utgör 350 000 danska kronor.

För Mördarens apa tilldelades Jakob Wegelius Augustpriset 2014. Boken är en fristående fortsättning på den hyllade och även den Augustprisbelönade Legenden om Sally Jones, från 2008.

Nomineringstext: 

Är det en sjömanshistoria, en deckare eller en äventyrsberättelse? Mördarens apa är allt detta, och mer därtill.

I Portugals hamnkvarter mördas en man, och sjömannen Koskela blir anklagad för mordet. Hans maskinist, gorillan Sally Jones, är övertygad om att hennes vän är oskyldigt anklagad, och ger sig ut på ett hisnande äventyr över världshaven för att rentvå hans namn.

Mördarens apa är en ovanligt rik och mustig berättelse, med ett driv och en berättarglädje av sällan skådat slag. Berättaren är gorillan Sally Jones själv, som skriver ner sin historia på en skrivmaskin. Miljöerna skiftar från hamnar och sjömansliv till en indisk maharadjas hov. Mitt i smugglingsaffärer och mordanklagelser får läsaren sig också till livs en god portion tidig 1900-talshistoria med fördjupning i tidens tekniska nymodigheter. Men även om detta svindlande äventyr på ytan är en mordgåta handlar det i grunden om vänskap, ensamhet och gemenskap.

För att vara en bok att sätta i händerna på tioåringar är den sällsynt tjock, vilket också medför att läsaren kan stanna länge, länge i äventyret och låta sig slukas av det. Och det gör man så gärna. Berättelsen är trots sin omfattning – den sträcker sig över hela 618 sidor – tät, intensiv och spännande. Jakob Wegelius har också kryddat framställningen med detaljrika tecknade porträtt och vinjetter i svartvitt. Hans sätt att illusterar är inspirerat av det tidiga 1900-talets bruksbilder, vilket också bidrar till känslan av att befinna sig i en helt annan tid.

Jakob Wegelius är författare och illustratör. Han debuterade med den humoristiska barnboken Spionerna i Oreborg 1994 under sin tid på Konstfack, och har huvudsakligen skrivit litteratur för barn. Hans böcker är översatta till ett tiotal språk och han har även tilldelats en rad priser, till exempel Expressens Heffaklump (1999) och förlaget Bonnier Carlsens Marie Gripe-pris (2008).

Jakob Wegelius mest uppmärksammade verk är de båda böckerna om gorillan Sally Jones, för det finns inte bara en bok utan två. Mördarens apa är en fristående fortsättning på den tecknade romanen Legenden om Sally Jones. I första boken får vi följa Sally från tiden som gorillaunge i en afrikansk regnskog, via tillfångatagandet av tjuvjägare och en tillvaro som efterlyst mästertjuv i Istanbul, till livet som maskinist på en båt tillsammans med Koskela. Jakob Wegelius har lyckats med något så ovanligt som att få det prestigefulla Augustpriset för båda dessa böcker. 2008 fick han priset för Legenden om Sally Jones och 2014 för Mördarens apa.

SAGT OM MÖRDARENS APA:

”Jakob Wegelius ger än en gång prov på sin säkra berättarförmåga och sin förmämliga illustrationskonst. /…/ I ‘Mördarens apa’ finns kopplingar till den klassiska deckaren, till äventyrsberättelser och saltmättade sjöhistorier från förr. Wegelius har skrivit och tecknat en verklig allåldersbok, idealisk för högläsning.”
SVENSKA DAGBLADET, LENA KÅRELAND

”Boken är riktigt spännande och målande skriven. Det är svårt att sluta läsa och man känner med karaktärerna. Ett mästerverk.”
KAMRATPOSTEN, BOKPANELEN, GER BETYG 5 AV 5 MÖJLIGA.

”… detta är en allåldersbok, öppen och tillgänglig, därtill osedvanligt vacker. En äldre tids dofter och komplicerade sammanhang blir levande och gripbara, och Jakob Wegelius visar sitt mästerskap, både som författare och illustratör.”
GÖTEBORGS-POSTEN, MAGNUS HAGLUND

”Det blir en femma. Det är en fantastisk bok!”
YUKIKO DUKE, SVT GOMORRON

Högupplöst bokomslag

Om Jakob Wegelius