Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015 släpper kokboken MAT av Mastio

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2015 släpper kokboken MAT av Mastio

01 april, 2015 | Bonnier Fakta

Sveriges Mästerkock 2015 är korad och det blev Sandra Mastio som vann och får ge ut en kokbok hos Bonnier Fakta. I vinnarboken MAT av Mastio står smakerna i centrum för att inspirera läsaren att hitta känslan i köket.

Den femte säsongen av TV4:s matlagningstävling Sveriges Mästerkock har avgjorts och årets vinnare blev Sandra Mastio. Som en del av priset ger Sandra ut kokboken MAT av Mastio hos Bonnier Fakta.

– Det var magiskt men svårt att skriva en kokbok, det finns så mycket jag vill berätta om! Jag valde att fokusera på god mat som alla kan laga och inspireras av, både nybörjaren och den som vill lära sig mer. Jag vill att läsaren ska känna att det inte finns några rätt eller fel, det finns bara gott! säger Sandra om sin bok.

Hennes intresse för mat kom sent och det dröjde innan hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på det.

– Efter en tuff period förra våren bestämde jag mig för att sammanföra jobb och passion. Jag gick på audition för Sveriges Mästerkock och samma vecka fick jag mitt nuvarande jobb hos en grossist som arbetar med delikatesser, berättar Sandra.

I sin matlagning gillar hon att kombinera smaker och texturer och är inte rädd för att experimentera. Smakerna inspireras av det som finns omkring henne.

– Jag plockar, odlar och pallar friskt! Just nu blir det mycket nykommen ramslök och den sista kålen för denna säsong. Vad finns i kylen, vad är billigt i affären? Ta det och lägg ihop, gott plus gott blir gott typ! Små saker kan lyfta en hel rätt; rostade fänkålsfrön, sardeller, svamp, honung, örter och svartpeppar av olika slag. Grönsakerna får ofta stå i centrum och gärna kål. Rotselleri är en annan exceptionell råvara, tipsar Sandra.

Att arbeta fram och fokusera på smaker utan att krångla till det är den röda tråden i MAT av Mastio. Recepten är indelade i fem kapitel som består av allt ifrån soppor och matiga sallader till frestande comfort food och söta desserter. I slutet av boken ger Sandra tips på oumbärliga grundrecept och vad som bör finnas i skafferiet.

Till vardags är Sandra Mastio säljare hos en grossist som arbetar med delikatesser. Hon bor i Malmö med sin man Stefano och deras två barn.

Sandra finns på FacebookInstagram och på sin hemsida.

MAT av Mastio släpps den 2 april.

För intervjuer, recensionsexemplar eller pressbilder, vänligen kontakta Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se, 076-542 80 74.