Fyra av Stephen Kings klassiker i nyutgåvor

Fyra av Stephen Kings klassiker i nyutgåvor

20 april, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Stephen King är en av vår tids främsta författare inom skräck- och thrillergenren. Nu återutger Albert Bonniers förlag ut fyra av hans mest älskade skräckklassiker – LidaDolores ClaiborneJurtjyrkogården och Årstider. Böckerna ges ut som storpocket med omslag av den profilerade brittiske formgivaren David Pearson och med blurbar av fyra svenska författare, tillika stora Stephen King-fans.

Förläggare Johanna Haegerström om utgivningen:

”Stephen King har aldrig släppts in i det litterära finrummet, men det är uppenbart att hans författarskap har börjat omvärderas. En rad svenska författare har kommit ut som King-fans, allt från PO Enquist till Maria Sveland. Den som inte har läst honom tidigare har en guldgruva att utforska – King är så mycket mer än bara skräck.”

Utgivningsdag för samtliga titlar är den 16 april.

Stephen King (1947) har förutom böcker inom skräck- och thrillergenren skrivit en rad romaner av annat slag. Han debuterade och fick ett stort genombrott 1973 med Carrie. Totalt har han gett ut ett sextiotal böcker inklusive novellsamlingar och fackböcker.

Under Kulturnatt i Stockholm den 25 april så samtalar en expertpanel med bland annat Mats Strandberg om Stephen Kings författarskap på SF-bokhandeln. Mer om evenemanget: http://kulturnattstockholm.se/program/details.php?AID=1102

För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta:

Marie Björk, presskontakt/informatör, 08-696 8370

marie.bjork@bonnierforlagen.se

Om böckerna:

Dolores Claiborne

”En feministisk uppgörelse med männens våld och makt. Eller som Vera Donovan säger ‘Sometimes, being a bich is all a woman has to hang on to’.” Maria Sveland

Dolores Claiborne har något att berätta, inte bara om omständigheterna kring Vera Donovans plötsliga död. En livshistoria, en bekännelse och ett försvar. Om vad som egentligen hände då hennes man Joe dog trettio år tidigare. Läsaren får inblick i de allra mörkaste rummen i Dolores liv, bländande upplysta av intensiteten i Kings berättarförmåga.

Jurtjyrkogården

”Boken som är så mörk att inte ens King själv ville ge ut den. Jurtjyrkogården traumatiserade hela min generation – och vi älskade det.” Mats Strandberg

Louis Creed och hans familj flyttar till den idylliska lilla staden Ludlow i Maine. Men bland de perfekta husen och grannarna döljer sig den mystiska gamla jurtjyrkogården, begravningsplatsen för traktens husdjur. När Louis begraver familjens katt och den kommer tillbaka, kusligt annorlunda, inser Louis att han har släppt lös ovälkomna krafter. 

Årstider

”När King oväntat byter manér – och skriver novell istället för roman, thriller istället för skräck – skapar han sitt absoluta mästerverk.” Sigge Eklund

Årstider är en novellsamling bestående av fyra noveller. Vårbedrift är en fängelseskildring, om vänskapen mellan de intagna Red och Andy. Novellen ligger till grund för storfilmen Nyckeln till frihet. I Sommardåd möter vi Todd, en helt vanlig kille tills han upptäcker en nazist som kommit undan rättvisan och blir besatt av Ondskan. Höstgärning är berättelsen om fyra pojkar som ger sig ut på en vandring längs järnvägsspåren för att hitta en försvunnen död pojke. Filmen Stand by me är baserad på novellen. Vårbedrift handlar om den unga, ensamstående och blivande modern Sandra som får en skräckfylld lektion i att livsviljan kan besegra allt.

Lida

”Ur sitt eget mörker hämtar King det värsta monstret någonsin – sjuksköterskan Annie Wilkes. Hon skrämmer livet ur mig. Jag älskar henne så.” Åsa Larsson

Bestsellerförfattaren Paul Sheldon tröttnar på hjältinnan i sina romaner, Lida Chastain, och låter henne dö i boken Lidas barn. Något han får ångra djupt då han vaknar upp efter en bilolycka, hjälplös med krossade ben, i ett hus mitt ute i ingenstans. Han har tagits omhand av Annie Wilkes, ett stort fan av hans böcker och Lida Chastain. Han inser att allt inte står rätt till hos sin vårdare och befinner sig snart i en situation där han måste skriva för att hålla sig vid liv.