Reformera islam – ny bok av Ayaan Hirsi Ali

Reformera islam – ny bok av Ayaan Hirsi Ali

20 april, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Den 23 april utkommer Ayaan Hirsi Alis bok Reformera islam på svenska på Albert Bonniers Förlag. Den 24 april besöker författaren Stockholm.

I århundraden har islam varit oemottagligt för förändring, men Ayaan Hirsi Ali är överraskande optimistisk. Hon tror att islam är på väg att reformeras. Delvis till följd av de barbariska vidrigheter som Islamiska staten (IS) och Boko Haram begår har muslimer världen runt äntligen börjat tala om att reformera sin religion. Samtidigt har händelser i väst som massakern på tidningen Charlie Hebdos medarbetare i Paris och morden i samband med konstnären Lars Vilks föreläsning i Köpenhamn tvingat liberalerna i västvärlden att inse att det politiska islam utgör ett dödligt hot mot det fria ordet. Trots det har varken reformvänliga muslimer eller västvärldens liberaler lyckats formulera ett trovärdigt förslag till en muslimsk reformation.

I boken argumenterar Ayaan Hirsi Ali för att en reformation kan få slut på terrorismen, den sekteristiska krigsföringen och förtrycket av kvinnor och minoriteter som varje år kräver tusentals liv. Hon uppmanar västvärlden att inte längre söka försoning med de radikala islamisterna och att sluta kalla de som opponerar sig för islamofober. De som behöver stöd och uppmärksamhet är de reformsinnade muslimerna, säger Ayaan, inte det fria ordets fiender.

Ayaan Hirsi Ali föddes i Mogadishu i Somalia 1969. Sex år gammal följde hon med sin familj i landsflykt till Saudiarabien. Vid 23 års ålder tvingades hon till ett arrangerat äktenskap. Hon flydde och kom till Holland där hon arbetade som tolk på abortkliniker och kvinnohus. 2002 blev hon parlamentsledamot i Holland. Efter en kontrovers med integrationsministern som 2006 gjorde ett misslyckat försök att frånta Ayaan hennes holländska medborgarskap är hon numera bosatt i Washington DC. Ayaan Hirsi Ali har tidigare utkommit med Kräv er rätt! (2005), En fri röst (2006) och Nomad (2010).

För mer information, kontakta:

Anna-Karin Korpi, PR- och informationsansvarig, 070-798 85 39 eller anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se