Martin Widmark i topp för elfte året i rad i Bokjuryn

Martin Widmark i topp för elfte året i rad i Bokjuryn

23 april, 2015 | Bonnier Carlsen

Martin Widmark är storfavorit bland de unga läsarna. För elfte året i rad toppar en av hans böcker Bokjuryns lista. LasseMajas Detektivbyrå kniper Bokjuryns förstaplats för åttonde gången i ålderskategorin 6-9 år, denna gång med den senaste boken Brandkårsmysteriet.

Bokjuryn är en nationell omröstning där barn och ungdomar upp till 19 år varje år röstar fram sina favoritböcker i årets utgivning. Nästan 36 000 läsare röstade denna omgång i Bokjuryn.

– Tack alla läsare! Jag är omåttligt stolt över att vinna bokjuryn! Barnens eget pris går inte att jämföra med något annat. Otroligt hedrande! Hipp hipp hurra för alla barn i Sverige som läser så mycket! säger Martin Widmark, som just nu befinner sig i Australien.

– Stort stort tack till alla som har röstat på Brandkårsmysteriet i år! Jag är verkligen hedrad och jätteglad över det. Bokjuryn är det finaste av alla priser! Martin och jag får nu extra lust att fortsätta att skriva och teckna böckerna om Lasse och Maja, säger illustratören Helena Willis.

Böckerna om LasseMaja är sålda i nära 3 miljoner exemplar runt om i världen. Böckerna toppar ständigt boklistorna och tar emot pris efter pris. De är dessutom de mest utlånade titlarna på biblioteken i Sverige. Nu håller deckarduon på att segla upp som favoriter för mängder av unga läsare i andra länder. Rättigheterna till böckerna om LasseMajas detektivbyrå är sålda till drygt 30 språk, och nyligen introducerades de på den amerikanska marknaden.

Martin Widmark är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Martin Widmark är även initiativtagare till det uppmärksammade läsfrämjande projektet En läsande klasssom han drivit tillsammans med Junibacken, Bonnier Carlsen, Rabén & Sjögren, Läsrörelsen med flera. Hösten 2014 tilldelades han medaljen Illis quorum meruere labores av regeringen.

Helena Willis är en av våra mest omtyckta illustratörer.  Under årens lopp har hon tecknat för Kamratposten och samarbetat med flera författare på olika förlag. Av de karaktärer som Helena har skapat är Lasse och Maja de mest kända. Tillsammans driver de LasseMajas detektivbyrå i den lilla staden Valleby. 

Läs mer: www.bokjuryn.se 

För mer information, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89