Bisyssla – ny inspirerande bok med allt om bin, biodling och biprodukter

Bisyssla – ny inspirerande bok med allt om bin, biodling och biprodukter

30 april, 2015 | Bonnier Fakta

BISYSSLA är boken som lär ut allt om bin, biodling och biprodukter och kan användas som en praktisk handbok för den som är intresserad av att börja bisyssla på en gång. Det betyder inte att du måste bli biodlare, det finns många andra saker som kan göras för att hjälpa våra pollinerande vänner som får det allt tuffare att överleva i den värld de delar med oss.Som exempelvis att locka fler bin och humlor till trädgården genom att bygga bon och odla växter som de tycker om. 

Boken beskriver hur biodling går till året runt. Hur du i trädgården kan bygga biholkar, bon för humlor eller varför inte ett fint insektshotell med spa. Vad är det för skillnader mellan bin och getingar? Hur ser ett bisamhälle ut och hur blir blommornas nektar till honung? Hur byggs en bikupa och vad händer egentligen när ett bisamhälle svärmar?

– Som biodlare får du väldigt mycket tillbaka för den tid du lägger ner. För min del handlar det inte bara om honungen. Att arbeta med bina, känna värmen från dem och insupa doften av vax och honung fyller en terapeutisk funktion. Det är rogivande att bara vara vid kuporna, att se bina kommunicera med sina danser och studera hur samhället utvecklas med årstiderna. Man blir faktiskt rätt fäst vid de små lurviga vännerna. Dessutom ger biodlingen närhet till naturen och det känns tillfredsställande att veta att jag gör något bra som är till glädje för många. När jag ser dignande fruktträd i grannskapet vet jag att det bland annat är tack vare mina bin som de får så många och stora frukter, säger Joachim Petterson, författare till boken Bisyssla.

Joachim Petterson är en hängiven biodlare på sin fritid. Han bor i Bromma i Stockholm med sin familj, där han har fyra bikupor i sin villaträdgård. Till yrket är han Art director, formgivare och lärare på Beckmans designhögskola. Joachim driver kommunikations- och designbyrån Honey Design Stockholm.

Boken har recensionsdag den 26 maj. Ladda gärna ner bokomslag och bilder här.

Ökat intresse för biodling
Intresset för biodling ökar stadigt och statistik från Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) visar att medlemssiffrorna har ökat sex år i rad. År 2014 fick SBR hela 200 nya medlemmar.

Honung till mer än bara matlagning
Vi vet alla att honung passar utmärkt till matlagning och är ett nyttigt sötningsmedel. Bisyssla innehåller några utvalda recept med honung som ingrediens, som exempelvis Honungssenap, Götas honungspuffar, Sveas honungskakor och Jockes kryddiga honungsbröd. Som om inte det räckte har honung också medicinska egenskaper. Honung är naturligt antibakteriell och svamphämmande. Några veckor efter slungning innehåller den mjölksyrabakterier och en liten mängd väteperoxid, ett starkt desinficerande ämne som ger sårläkande egenskaper. Därför används honung i olika hälsokurer och medicinsk behandling liksom schampo och hudkrämer.Av det smälta vaxet kan både salva, cerat, ljus och möbelpolish tillverkas.

För recensionsexemplar eller mer information om Bisyssla, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, Presskontakt, Bonnier Fakta, tel: 0733 338840 eller
e-post: magdalena.hoglund@bonnierfakta.se