Sturemordet nu som tecknad seriebok

Sturemordet nu som tecknad seriebok

06 maj, 2015 | Kartago

Sturemordet är den tredje Stieg Trenterdeckaren som Jakob Nilsson omvandlat till en lika vältecknad som spännande tecknad serie i bästa Tintin-manér. Dramat har gått som följetong i Dagens Nyheter under det senaste året, och finns nu äntligen som bok.

Jakob Nilsson är grafisk designer och illustratör, född 1967, och verksam i Stockholm. Han debuterade 2008 med en kritikerhyllad tolkning i serieform av Stieg Trenters Roparen. Färjkarlen blev fortsättningen på denna succé och nu kommer även Sturemordet i serieformat, utgiven på Kartago förlag.

Sturemordet handlar om Harry Friberg som befinner sig på Sturebadet, när en död kropp plötsligt faller ner genom glastaket. Mordoffret visar sig vara förläggaren Erik Karman. Spåren leder bland annat till utlandet och en rad händelser som involverar unga kvinnor. Harry Friberg tar sig an utredningen och rör sig, som vanligt, hemtamt i genuin Stockholmsmiljö på sin jakt efter mördaren. Tillsammans med vännen, den excentriske kriminalintendenten Vesper Johnsson, får de fram att fyra kvinnor har varit med om mystiska nattliga upplevelser i en ateljélägenhet vid S:t Eriksbron. Det visar sig att Erik Karman hade för avsikt att spela in porrfilm.

Sagt om Roparen och Färjkarlen:

”Jakob Nilsson har vågat sig på att överföra den typiskt Trenterska atmosfären till seriemediet och valt just ”Roparen” (1954). Han gör det med den äran.” Jonas Thente, DN.

Som tecknare ligger Nilsson mycket nära Tintins pappa Hergé.” Mats Gellerfeldt, SvD.

Releasefest och medverkan på Stockholms Internationella Seriefestival:

  • Tisdag 12 maj, klockan 18.00, firar vi Sturemordet med en releasefest på Folkbaren, Hornsgatan 72 i Stockholm. Varmt välkomna!
  • Jakob Nilsson är en av flera tecknare från Kartago förlag som medverkar på Stockholms internationella seriefestival, 9-10 maj, på Kulturhuset i Stockholm. Jakob Nilsson signerar böcker både på lördag och söndag.

Sturemordet har recensionsdag 20 maj.

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se